Comisia Europeană a publicat luni rezultatele unui sondaj de opinie care arată că majoritatea cetățenilor UE consideră că au nevoie de mai multe informații pentru a se pregăti pentru dezastre și situații de urgență.

În plus, sondajul arată că cetățenii se simt expuși în principal riscurilor legate de impactul schimbărilor climatice, dar și riscurilor sociale și de securitate.

Recentul sondaj Eurobarometru a întrebat cetățenii din cele 27 de state membre despre modul în care percep expunerea la riscurile de dezastre, despre nivelul lor de cunoștințe și despre resursele pe care le utilizează pentru a se informa cu privire la riscurile de dezastre. Sondajul a întrebat, de asemenea, în ce măsură cetățenii sunt pregătiți pentru dezastre și în ce măsură au încredere în serviciile de urgență și în autorități.

Cetățenii din 17 state membre se simt mai expuși la fenomene meteorologice extreme, precum furtuni, secetă și caniculă. În Portugalia și în Cipru, respondenții se simt cei mai expuși la incendii forestiere, iar în Bulgaria se simt cei mai expuși la inundații.

Răspunsurile au fost semnificativ diferite în Suedia, în Danemarca și în Cehia, unde amenințările la adresa securității cibernetice se află pe primele locuri. Tensiunile politice sau geopolitice se află pe primele locuri în Germania, ca și perturbările infrastructurii critice în Estonia și urgențele sanitare în Finlanda - în ceea ce privește percepția expunerii personale.