Europuls - Centrul de Expertiză Europeană a creat un ghid cu toate informațiile necesare pentru ca cetățenii români să voteze la europarlamentarele din 26 mai în cunoștință de cauză.

Ghidul publicat luni oferă mai multe informații importante precum:  

  • Ce este și cum funcționează Parlamentul European?
  • Care sunt atribuțiile europarlamentarilor?
  • Ce au promis actorii politici în campania pentru alegerile europarlamentare din 2014?
  •  Care a fost activitatea europarlamentarilor români aleși în 2014 în Parlamentul European?
  • Cum a evoluat oferta electorală în 2019 și ce propun actorii politici în aceste alegeri cheie pentru viitorul Europei? 

Referitor la activitatea eurodeputaților români în perioada 2014-2019, Europuls a făcut o analiză ținând cont de numărul de rapoarte deținute în calitate de raportor, numărul de întrebări scrise, numărul de propuneri pentru rezoluții instituționale și numărul de luări de cuvânt în plen.

În privința rapoartelor realizate, de departe, cei mai implicați europarlamentari sunt liberalii Marian-Jean Marinescu și Siegfried Mureșan, cu 15, respectiv, 14 rapoarte deținute în calitate de raportor. Urmează reprezentantul PLUS Cristian Preda și independenta Monica Macovei (inițial în PPE și apoi în ECR), totalizând 12, respectiv, 8 rapoarte în calitate de raportor. Norica Nicolai - ALDE are, de asemenea, un număr ridicat de rapoarte – 7.

În ceea ce privește rezoluțiile instituționale, cel mai activ este Cristian Preda, acum în PLUS, în timp ce la partide PSD depășește PNL.

În cazul întrebărilor scrise Europuls menționează că aceste activități nu necesită neapărat un efort sau o implicare de durată (ca în cazul rapoartelor deținute în calitate de raportor) și deseori sunt folosite de eurodeputați pentru a-și "plusa” activitățile. În ceea ce privește media întrebărilor scrise pe delegație, PSD și PNL sunt în fruntea clasamentului, cu un mic avantaj de partea liberalilor în ciuda faptului că socialiștii au cu trei eurodeputați în plus. Cătălin Ivan, reprezentantul ProDemo, pare foarte activ la această categorie, depășind cu mult activitatea delegaților ALDE, UDMR sau PLUS.

”Dacă e să observăm în detaliu distribuția numărului de întrebări scrise pentru fiecare europarlamentar, Doru Frunzulică (PSD) și Daniel Buda (PNL) conduc detașat. Activitatea acestora ridică și media partidului reprezentat, creând o iluzie de activitate sporită a delegației per total”, precizează autorii Ghidului.

La capitolul luări de cuvânt în plen - poate cea mai ușoară activitate de bifat și folosită foarte des, majoritatea delegaților au un număr mare de intervenții în plen, iar reprezentatul ProDemo conduce detașat. Europarlamentarii care au fost cei mai activi în ceea ce privește luările de cuvânt în plen au fost Doru Frunzulică (PSD), Daniel Buda (PNL), Claudia Țapardel (PSD) și Maria Grapini (PSD).

Ghidul complet poate fi consultat aici.