Stabilitatea euro aduce iar UE si statele membre in pragul tribunalului. Dupa lupta pierduta cu Franta si Germania, CE se incrunta catre Grecia si Ungaria.

Comisia Europeana (CE) urma sa decida ieri, la Bruxelles, continuarea procedurilor disciplinare impotriva Greciei si Ungariei pentru incalcarea limitei deficitului bugetar stabilit de Pactul de Stabilitate pentru zona monedei unice europene. Executivul european urma sa confirme ca Budapesta si Atena risca sa fie sanctionate pentru ca nu au adoptat suficiente masuri pentru reducerea, in anul fiscal viitor, a deficitului bugetar.

======
Grecii, prinsi cu ocaua mica
======
Romania ar putea fi afectata de modificarea Pactului de Stabilitate Monetara
======
Imblanzirea normelor deficitului - "periculoasa"
======
Comisia va propune un pact de stabilitate mai relaxat
======

Ungaria va depasi tinta deficitului public
======
Grecia post-olimpica anunta un deficit public imens
======
Deficitul german - patru procente in prima jumatate a anului
======
Franta si Germania risca sa fie sanctionate cu 17 miliarde euro
======
Cei "trei mari" vor sa schimbe Pactul de Stabilitate Euro
======
Pactul de stabilitate se va axa mai mult pe datoria publica?
======
Consiliul European stabileste prioritatile organizatorice si financiare
======
Trei noi state membre in anticamera monedei Euro
======
Berlusconi il cheama pe Monti dupa demisia lui Tremonti
======
Pactul de Stabilitate: Berlusconi scapa Italia - din nou
======
Monti refuza oferta lui Berlusconi
======

Conform Pactului de Stabilitate, tarile care au adoptat sau se pregatesc sa adopte euro, trebuie sa-si limiteze deficitul bugetar pina la pragul de 3% din PIB, in caz contrar riscind sa fie sanctionate financiar pentru consecintele pe care situatia bugetara nationala le poate avea asupra monedei unice. Decizia finala pentru impunerea penalitatilor, care pot ajunge la miliarde de euro, apartine Ecofin, consiliul ministrilor de Finante din UE. CE urma sa opreasca ieri procedura disciplinara impotriva Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Maltei si Ciprului, care au beneficiat de precedentul ce a eliminat riscul sanctiunilor pentru Franta si Germania. Cele doua mari economii ale zonei euro, care au incalcat trei ani la rind Pactul de Stabilitate, au reusit de fiecare data sa evite amenzile prin decizia Ecofin. CE nu a reusit sa impuna penalitati Parisului si Berlinului, nici dupa actiunea intentata la Curtea Europeana de Justitie.

Sursa: Cotidianul