Lider este Luxemburg cu 47% de lucrători "digitali".

Cel mai mic procent de oameni care lucrează la un computer în țările Uniunii Europene se află în Bulgaria, România și Grecia, arată datele publicate miercuri de Eurostat, relatează cotidianul bulgar Sega.

În 2022, ponderea angajaților cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani care au folosit dispozitive digitale pentru munca lor în aceste trei țări a fost de doar 12%.

În același timp, imaginea generală pentru Uniunea Europeană arată că aproape 30% (mai precis, 28,5%) dintre lucrători (cu vârste cuprinse ântre 15-74 de ani) au răspuns afirmativ la întrebarea dacă munca lor este în totalitate sau parțial legată de utilizarea dispozitivelor digitale (calculatoare, smartphone-uri, televizoare etc).

Țările în care această pondere este cea mai mare sunt Luxemburg (47%), Olanda și Suedia (41% fiecare). În ansamblu, se pare că mai mult munca femeilor decât a bărbaților este legată de utilizarea dispozitivelor digitale. Acest lucru este evident și din defalcarea pe grupe de vârstă.

Angajații din țările UE care au vârsta de 30 și 44 de ani folosesc cel mai mult dispozitive digitale. Dintre angajații acestei grupe de vârstă, 36% dintre femei și 29% dintre bărbați au folosit dispozitive digitale integral sau parțial în munca lor. Ponderea lucrătorilor și angajaților „digitali” scade la grupa de vârstă 45-59 de ani (31% femei și 23% bărbați) și scade și mai mult în rândul angajaților cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani (24% femei și 19% bărbați).

Eurostat vorbește și de o relație directă cu nivelul de educație: cu cât lucrătorii și angajații sunt mai educați, cu atât au folosit (în totalitate sau parțial) dispozitive digitale în munca lor în 2022.

Iar în rândul persoanelor cu un nivel de educație scăzut sau mediu, din nou mai multe femei folosesc computerele: 10% dintre femeile cu studii reduse își petrec tot timpul sau majoritatea timpului de lucru folosind dispozitive digitale, față de 8% dintre bărbați; 28% dintre femeile cu studii medii erau în aceeași situație față de 16% dintre bărbați.

Cu toate acestea, tendința se inversează în rândul persoanelor cu studii superioare, unde femeile au o pondere de 44%, iar bărbații - 47%.

Sursa: RADOR