Noi cifre publicate de agenția de statistică a Uniunii Europene plasează Austria pe primul loc în blocul comunitar privind mai fericită țară.

Austria a obținut un scor general de 7,9 din 10 în publicația anuală a Eurostat privind "indicatorii calității vieții", care se bazează pe sondaje efectuate în statele membre, potrivit The Independent.

Polonia, Finlanda și România sunt pe locul doi, toate având un scor de 7,7 din 10, în timp ce la cealaltă extremă se află Bulgaria, care a avut cel mai scăzut scor, fiind singura țară cu un scor sub șase (5,6) în indicele general de satisfacție în viață.

Eurostat spune că datele analizate își propun "să surprindă tendințele în ceea ce privește bunăstarea subiectivă a cetățenilor europeni", observând că "cetățenii UE au tendința să fie destul de mulțumiți de viața lor în general, raportând o medie de 7,1 din 10".

Factori precum nivelul de educație, familia și stabilitatea financiară au impact asupra satisfacției vieții generale a respondenților, în loc să fie vorba doar despre bogăție.

"Este interesant de remarcat că unele țări asociate cu niveluri scăzute de venit în trecutul recent, precum România și Polonia, se află printre țările unde satisfacția în viață este cea mai mare, demonstrând complexitatea relației dintre bunăstarea subiectivă și bunăstarea economică," a transmis Eurostat.

Italia, Spania și Franța, trei dintre cele mai mari economii din UE, se situează în jurul mediei de 7,1 puncte, sub România.

Cu toate acestea, Germania s-a dovedit a fi una dintre cele mai nefericite țări, depășind doar Bulgaria, cu un scor de 6,5. În cifrele din 2021, a obținut un scor de 7,1.

Și alte studii confirmă scăderea poftei de viață a germanilor, iar îngrijorările par să fie legate de stagnarea economică, războiul din Ucraina și imigrația.