Odată cu expulzarea AfD, Identitate și Democrație a scăpat de unul dintre cei mai controversați membri ai săi pentru a evita pierderea unor alegători înaintea alegerilor europene.

Dar partidul este încă departe de a fi considerat un potențial partener de către Partidul Popular European de centru-dreapta (PPE), care urmează să domine legislatura următoare.

După luni de dispute interne, grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European a luat joi o decizie drastică și a exclus din rândurile sale AfD-ul german.

În ultimele luni, partidul german de extremă dreaptă a fost lovit de o serie de scandaluri, culminând cu cel în care e implicat capul de listă al AfD la europarlamentare, Maximilian Krah, care a spus săptămâna trecută: „Nu voi spune niciodată că oricine purta uniforma SS a fost automat un criminal”.

Decizia de a expulza AfD este oarecum simbolică, având în vedere că mandatul Parlamentului European este pe cale să se încheie în două săptămâni și este văzută ca parte a unei încercări mai ample de a face mai acceptabil grupul.

„Principalele partide ID, în special RN și Lega, se temeau că declarația lui Krah privind SS ar putea fi folosită împotriva lor și ar pierde multe voturi”, a declarat pentru Euractiv Edoardo Bressanelli de la Scuola Sant’Anna din Pisa.

ECR devine mai mic?

Potrivit Europe Elects, ID-ul pierde cei 16 deputați pe care ar urma să-i obțină AfD la alegerile din iunie. Pe de altă parte, ID se află într-o poziție avantajoasă, dacă ECR va renunța la partidele de extremă dreapta. 

„Dacă ECR dorește să coopereze cu celelalte grupuri principale, va trebui să scape de partidele care nu îndeplinesc cele trei criterii stabilite de von der Leyen”, a spus Bressanelli.

Unele dintre aceste partide ar putea „adera la ID”, a adăugat el.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stabilit până acum trei criterii pentru ca partidele de dreapta să fie eligibile ca parteneri: trebuie să fie pro-UE, să adere la statul de drept și să fie în favoarea NATO și a sprijinului pentru Ucraina.

Chiar dacă AfD a fost exclus, partidele ID sunt departe de a atinge aceste criterii, Rassemblement National al lui Le Pen, de exemplu, insistând că Franța trebuie să se retragă din NATO.

Von der Leyen a reiterat această poziție în timpul dezbaterii electorale de joi.

Mai mult, ea a subliniat că majoritatea partidelor ID, inclusiv Rassemblement National, sunt ”prietene cu Putin” și, prin urmare, le-a exclus din viitoare alianțe.

În timp ce Le Pen a urmărit recent o alianță mai strânsă cu prim-ministra italiană Giorgia Meloni, PPE a arătat clar că, în ochii lor, ID-ul nu devine mai frecventabil după renunțarea la AfD.

ID-ul scăpa doar de „cele mai nebune partide” ale grupului lor de extremă dreapta, au declarat mai multe surse din PPE pentru Euractiv, adăugând că cooperarea cu ei va rămâne un tabu.

Astfel, crearea unui singur grup de extremă dreaptă este puțin probabilă – mai ales dacă ECR dorește să devină un partener mai credibil în noul Parlament European.

„În mod paradoxal, ar trebui ca ECR să devină mai mic pentru a avea un cuvânt de spus și o influență mai mare în următoarea legislatură”, a spus Bressanelli, adăugând că unele dintre partidele care vor părăsi ECR s-ar putea alătura ID. 

Socialiștii au făcut presiuni asupra lui von der Leyen

Mai multe surse PPE au declarat pentru Euractiv că centrul-dreapta nu urmărește doar o colaborare cu Frații lui Meloni din Italia, ci și cu alte „elemente sănătoase” din acea parte a spectrului politic care respectă cele trei linii roșii și doresc să se desprindă de extrema dreaptă.

La dezbaterea de joi, von der Leyen a atacat partidul de extremă dreaptă din Polonia, Konfederacja, asigurând audiența că nu va încheia niciodată o coaliție cu ei.

Ea nu a menționat principalul partid de opoziție PiS (ECR), care se află într-o confruntare intensă cu partidul de centru-dreapta (PPE) al lui Donald Tusk.

Von der Leyen a repetat, de asemenea, argumentul potrivit căruia ar trebui să așteptăm să vedem cum vor arăta noile echilibre politice în PE după alegeri, confirmând că încă nu se știe dacă pot apărea noi grupuri.

La rândul lor, socialiștii, care ar putea ocupa locul al doilea, au precizat clar că nu pot sta la aceeași masă cu alte forțe pro-UE – PPE și liberalii – dacă sunt prezenți membri ECR sau ID.

Într-o scrisoare publicată joi, socialiștii, inclusiv Frans Timmermans și candidatul socialist francez Raphaël Glucksmann, au exclus orice colaborare cu extrema dreaptă.

Într-o declarație pentru Euractiv miercuri, secretarul general al socialiștilor, Giacomo Filibeck, a cerut PPE să vadă „adevărata față” a lui Meloni, prezentă lângă „Orbán și Le Pen” la congresul de extremă-dreapta spaniolă VOX de la Madrid duminică trecută. 

Poziția fermă a socialiștilor europeni în această chestiune o poate pune pe von der Leyen într-o poziție dificilă, având în vedere că are nevoie de voturile lor pentru a fi realeasă.