Comisia Europeană a decis miercuri să se adreseze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la legea privind sistemul judiciar polonez din 20 decembrie 2019, care a intrat în vigoare la 14 februarie 2020.

Totodată, Comisia a solicitat Curții Europene de Justiție (CJUE) să dispună măsuri provizorii până la emiterea unei hotărâri definitive în această cauză.

Executivul de la Bruxelles consideră că legea poloneză privind sistemul judiciar subminează independența judecătorilor și este incompatibilă cu primatul dreptului comunitar. Mai mult, legea împiedică instanțele poloneze, inclusiv prin utilizarea procedurilor disciplinare, să aplice în mod direct anumite dispoziții ale legislației UE care protejează independența judiciară.

În plus, Comisia Europeană consideră că Polonia încalcă legislația europeană permițând Camerei disciplinare a Curții Supreme - a cărei independență nu este garantată - să ia decizii care au un impact direct asupra judecătorilor și a modului în care aceștia își exercită meseria.

Aceste chestiuni includ cazuri de ridicare a imunității judecătorilor în vederea inițierii unor proceduri penale împotriva lor sau a reținerii acestora, precum și suspendarea temporară din funcție și reducerea salariului.