Experții însărcinați de Uniunea Europeană cu evaluarea energiei nucleare din punct de vedere ecologic urmează să declare că aceasta este sustenabilă, deci investițiile în domeniul respectiv pot fi aprobate, arată un document consultat de Reuters.

Comisia Europeană încearcă să finalizeze nomenclatura finanțărilor sustenabile, conform căreia pot fi clasificate investițiile în activități economice din UE conform unor criterii ecologice stricte.

Experții de la Bruxelles nu au ajuns anul trecut la un consens privind "eticheta verde" pentru energia nucleară. Ei au recunoscut că aceasta produce foarte puțin dioxid de carbon, care contribuie la încălzirea climei, dar au apreciat că sunt necesare analize suplimentare privind impactul eliminării deșeurilor radioactive asupra mediului.

Comisia a cerut Centrului Comun de Cercetare (JRC) să întocmească un raport pe această temă. Reuters a consultat o versiune preliminară a documentului, care va fi publicată săptămâna viitoare, și citează afirmația că "analizele nu au descoperit nicio dovadă fundamentată științific că energia nucleară dăunează mai grav sănătății umane sau mediului decât alte tehnologii de producere a energiei electrice".

JRC consideră că depozitarea deșeurilor nucleare în formațiuni geologice adânci este "corespunzătoare și sigură", menționând în acest sens exemplele Franței și Finlandei, unde amenajarea unor astfel de situri este în stadii avansate.

Raportul JRC va fi examinat de două comisii de experți, timp de trei luni, înainte de decizia finală a Comisiei Europene.

Cehia, Franța, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria au cerut săptămâna aceasta Comisiei să sprijine sectorul nuclear din UE.

Austria și alte țări se opun utilizării energiei atomice, insistând asupra pericolului reprezentat de deșeuri și asupra întârzierilor și costurilor în creștere ale proiectelor recente.

Țările europene sunt în dezacord și cu privire la sectorul gazelor naturale. Unele state cer să fie luată în calcul această alternativă la cărbune, care este și mai poluant, altele arată că noile centrale prezintă riscul menținerii timp de decenii a unor surse de emisii de gaze cu efect de seră. Comisia Europeană a redactat luna aceasta planuri pentru etichetarea ca ecologice doar a anumitor utilizări ale gazelor.