Exporturile de arme ale SUA către Europa se triplează, impulsionate de ajutorul pentru Ucraina

Exporturile de arme ale Statelor Unite către Europa au ajuns mai mult decât triple, dat fiind ajutorul acordat Ucrainei și pe măsură ce țările europene au stimulat achiziționarea de arme, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Informațiile sunt extrase dintr-o analiză a Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI) și sunt publicate de Defense News (SUA).
Livrările de arme americane către Europa au crescut cu 233% în perioada 2020-2024, față de perioada anterioară de cinci ani, potrivit unui raport din 10 martie al think tank-ului suedez. Pentru prima dată în două decenii, Europa a primit cea mai mare parte a exporturilor de arme ale SUA, a spus SIPRI.
Agresiunea Rusiei a provocat revolte pe piața internațională a armelor, SUA și-au consolidat poziția de cel mai mare exportator de arme din lume, pe măsură ce țările europene au multiplicat comenzile de reconsolidare a forțelor lor armate slăbite.
Între timp, exporturile de arme rusești au scăzut.
„Noile cifre privind transferurile de arme reflectă în mod clar reînarmarea care are loc în statele din Europa, ca răspuns la amenințarea venită din partea Rusiei”, a declarat Mathew George, director de program la Programul SIPRI de transferuri de arme.
Membrii europeni ai NATO și-au dublat importurile de arme între 2015-2019 și 2020-2024, SUA furnizând 64%, în cea mai recentă perioadă, comparativ cu 52% în ultimii cinci ani, potrivit raportului. Franța și Coreea de Sud au fost ceilalți doi furnizori principali pentru membrii europeni ai NATO, fiecare reprezentând 6,5% din importurile acestora.
Europa a reprezentat 35% din exporturile de arme ale SUA, depășind Orientul Mijlociu, chiar dacă Arabia Saudită a rămas cel mai mare destinatar unic de arme americane.
„SUA se află într-o poziție unică când vine vorba de exporturi de arme”, a spus George. „SUA continuă să fie furnizorul de alegere pentru capabilități avansate de lovitură cu rază lungă, cum ar fi avioanele de luptă.” Țările europene din NATO aveau 472 de avioane de luptă comandate din SUA, până la sfârșitul anului 2024, potrivit SIPRI.
SUA au reprezentat 43% din exporturile globale de arme, Arabia Saudită deținând o pondere de 12%, urmată de Ucraina și Japonia ca cei mai mari beneficiari. SUA este principalul furnizor de rachete de atac terestre cu rază lungă de acțiune, cu o rază de acțiune de peste 250 de kilometri, reprezentând 45% din exporturile din această categorie.
Ucraina, Regatul Unit, Țările de Jos și Norvegia au fost printre cei mai mari zece destinatari de arme americane în cei cinci ani până în 2024. Ucraina a reprezentat 26% din exporturile SUA către Europa, iar 71% din aceste transferuri au fost arme second-hand preluate din stocuri pentru livrare rapidă, potrivit SIPRI.
O Rusie din ce în ce mai beligerantă și tensiunile din relațiile transatlantice din timpul primei președinții a lui Donald Trump au făcut ca statele europene ale NATO să ia măsuri pentru a-și reduce dependența de importurile de arme, potrivit lui Pieter Wezeman, cercetător senior la Programul SIPRI de transferuri de arme.
Din contracte de peste 180 de miliarde de dolari în echipamente de apărare semnate de țările europene din NATO între februarie 2022 și septembrie 2024, cel puțin 52% au fost cheltuiți pe sisteme europene și 34% pe sisteme americane, potrivit estimărilor Institutului Internațional de Studii Strategice publicate în octombrie.
Franța a fost al doilea cel mai mare exportator în perioada 2020-2024, cu o cotă de 9,6% din livrările globale de arme, în frunte cu India, Qatar și Egipt, toți cumpărători ai avionului de luptă Rafale al țării.
Rusia a ocupat locul trei la exporturile de arme în 2020-2024, India, China și Kazahstanul fiind cei mai mari clienți. Țara a reprezentat 7,8% din exporturile globale de arme în perioada respectivă, puțin peste o treime din ponderea pe care a deținut-o în cei cinci ani până în 2019.
„Războiul (rus) împotriva Ucrainei a accelerat și mai mult scăderea exporturilor de arme ale Rusiei, deoarece sunt necesare mai multe arme pe câmpul de luptă, sancțiunile comerciale îngreunează Rusiei să-și producă și să-și vândă armele, iar SUA și aliații lor presează statele să nu cumpere arme rusești”, a spus Wezeman.
SUA au comenzi restante pentru 996 de avioane de luptă pentru livrare după 2024, urmate de Franța cu 214 de avioane, Coreea de Sud cu 140 și Rusia cu 71 de avioane de luptă, potrivit SIPRI. Cercetătorii au spus că datele privind comenzile pot oferi „o indicație aproximativă” privind țările care vor fi exportatorii de top în următorii ani, avioanele de luptă și navele de război majore fiind deosebit de semnificative datorită valorii lor ridicate.
Marea Britanie, al șaptelea exportator de arme în această perioadă, are 29 de nave de război majore comandate, urmată de Germania cu 26 și Franța cu 22 de nave de război, potrivit datelor SIPRI.
Ucraina a devenit cel mai mare importator de arme în perioada 2020-2024. SUA au furnizat 45% din armele expediate în țară, urmate de Germania cu 12% și Polonia cu 11%.
India a fost al doilea cel mai mare importator în cea mai recentă perioadă, cu Rusia și Franța cei mai mari furnizori ai săi, cu Qatar al treilea cel mai mare cumpărător de pe piața internațională de arme și cu SUA cel mai mare furnizor.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii