Consiliul a adoptat marți un regulament care permite liberalizarea temporară a comerțului, precum și alte concesii comerciale cu privire la anumite produse din Ucraina.

Uniunea Europeană caută variante pentru a sprijini economia Ucrainei. În acest sens, autoritățile de la Bruxelles a adoptat un proiect ce prevede că, timp de un an, pentru toate exporturile ucrainene către Uniunea Europeană, nu vor fi datorate taxe la import.

Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra capacității de producție, a infrastructurii de transport și a accesului la Marea Neagră ale țării, precum și asupra capacității sale mai largi de a face schimburi comerciale cu restul lumii, arată Consiliul UE.

Noua reglementare se va aplica pentru o perioadă de un an și va suspenda, în special: toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE și Ucraina de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA) care nu fuseseră încă liberalizate. Suspendarea vizează, în special, produsele industriale care fac obiectul eliminării treptate a taxelor vamale până la sfârșitul anului 2022, fructele și legumele care fac obiectul sistemului prețului de intrare, precum și produsele agricole și produse agricole prelucrate care fac obiectul contingentelor tarifare; perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina și aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce privește importurile originare din Ucraina.

Noile reguli au fost propuse de Comisia Europeană în 27 aprilie 2022, iar în 13 mai Consiliul a trimis Parlamentului European o scrisoare prin care își semnala acordul cu privire la regulament, care a fost apoi votat în plenul Parlamentului la 19 mai.

Întrucât regulamentul a fost adoptat atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu, acesta va fi semnat și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.