După alegerile europene, premierul din Turingia, Bodo Ramelow, se plânge că unitatea emoțională ”se destramă din ce în ce mai mult”, având în vedere rezultatele diferite în landurile din vest și cele din est.

Prim-ministrul landului Turingia, Bodo Ramelow, a avertizat cu privire la un decalaj tot mai mare între estul și vestul Germaniei, după performanța puternică a AfD la alegerile europene în fosta RDG, relatează Die Welt. 

”După alegerile europene, am văzut afirmații genul: „Unde este recunoștința est-germanilor pe rețelele de socializare?” Acestea sunt întrebări de care nu avem nevoie în acest moment”, a declarat politicianul de stânga pentru rețeaua editorială RedaktionsNetzwerk Deutschland.

”Estul nu are de ce să-și ceară scuze. Mai degrabă, ar trebui să o vedem ca pe o oportunitate. În schimb, unitatea emoțională se rupe din ce în ce mai mult. Faptul că oamenii așteaptă recunoștință de la est-germani conduce această spirală mai departe”, a deplâns prim-ministrul din Turingia reacțiile la votul din est.

Potrivit rezultatelor oficiale provizorii, AfD a primit 15,9 la sută din voturi la alegerile europene de duminică, devenind a doua forță politică după CDU/CSU (CDU - 23,7 la sută, CSU - 6,3 la sută).

În landurile din estul Germaniei, AfD a devenit cel mai puternic partid și a câștigat alegerile locale, care au avut loc tot duminică, în multe districte, orașe și municipalități.