Liderul formațiunii de extremă dreapta aflată în coaliția de guvernare de la Viena a evocat perspectiva formării unui grup politic comun în Parlamentul European cu premierul ungar Viktor Orban, în prezent membru al PPE.

"Îi invit pe premierul ungar, Viktor Orban, și partidul său Fidesz să colaborăm pe viitor într-un bloc comun”, a scris luni, pe Facebook, vice-cancelarul austriac, Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății (FPÖ).

În prezent, FPÖ face parte, alături de alte partide de extremă dreapta din Legislativul european, din Grupul Europa Națiunilor și Libertăților. Strache și Orban au discursuri anti-imigrație asemănătoare. Invitația lui Heinz-Christian Strache vine înainte de discursul de marți al lui Viktor Orban din Parlamentul European, unde se dezbate situația din Ungaria, scrie EurActiv.com. 

După dezbaterea din această după-amiază, eurodeputații vor decide miercuri dacă lansează sau nu procedura contra Ungariei privind statul de drept. Raportul eurodeputatei Judith Sargentini (Grupul Verzilor) constată ''un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene" și cere activarea procedurii Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona.

Până acum, procedura a mai fost lansată doar în cazul Poloniei. Activarea "opțiunii nucleare" duce în final la privarea de dreptul de vot în Consiliul UE și Consiliul European, dar e puțin probabil să se ajungă aici, fiind nevoie de un vot unanim. 

Totodată, atacurile la statul de drept și tratamentul aplicat migranților i-au determinat pe mulți să ceară excluderea Fidesz din Grupul popularilor europeni (PPE). 

Colegul de coaliție al lui Strache, cancelarul Sebastian Kurz, a cărui formațiune se află tot în PPE, are o opinie contrară vicecancelarului. Luni, el a declarat că europarlamentarii ÖVP vor vota pentru declanșarea procedurilor de activare a Art. 7 și pentru excluderea Fidesz din Partidul Popular European.

"Nu există compromis în privința statului de drept și a democrației. Valorile fundamentale trebuie protejate”, a declarat Kurz, într-un interviu acordat postului de televiziune ORF 2.

În trecut, liderul Grupului PPE, germanul Manfred Weber, s-a opus excluderii Fidesz, dar a precizat că partidul lui Orban nu va beneficia de "un tratament favorabil” în cazul în care va fi succesorul lui Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene. 

"În ceea ce privește drepturile și valorile de bază nu există un tratament favorabil, lucru valabil și pentru Fidesz", a declarat Weber săptămâna trecută. 

Acțiunile și declarațiile lui Orban au provocat nemulțumire inclusiv în cadrul popularilor, dar au fost aplaudate de populiști.  

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, și-a exprimat admirația pentru premierul ungar. Luna trecută, cei doi au lansat un manifest anti-imigrație în contextul europarlamentarelor de anul viitor.

Salvini a fost fotografiat săptămâna trecută alături de fostul consilier al președintelui Donald Trump, Steve Bannon, cel care a susținut că a discutat cu Orban despre formarea unei mișcări populiste paneuropene înainte de scrutinul din 2019.