AfD caută de multă vreme parteneri în noul Parlament European. Partidul german de extremă dreapta a nu a putut să se alăture unei mari alianțe de dreapta, astfel că a adunat un grup de formațiuni mici în jurul lui.

Delegația AfD în noul Parlament European a decis să înființeze un grup parlamentar cu alte partide de dreapta radicală. Un purtător de cuvânt al coliderei partidului Alice Weidel a confirmat informațiile publicate inițial de Die Welt.

Gupul ar urma să fie format din 28 de parlamentari din nouă țări, dintre care 14 din AfD. Cu Maximilian Krah, pe care delegația l-a exclus din rândurile sale după alegerile europene, în noul PE sunt 15 deputați AfD. Krah nu ar trebui să aparțină noului grup parlamentar, relatează Spiegel Online.

Pentru a forma un grup în Parlamentul European e nevoie de 23 de membri din șapte state membre. Potrivit Die Welt, AfD propune noilor parteneri denumirea de ”Națiunile suverane ale Europei” (ESN). Eurodeputatul din Turingia René Aust urmează să devină liderul grupului parlamentar. Formarea grupului urmează să fie anunțată oficial miercuri seară. Negocierile privind funcțiile de vicepreședinți sunt în desfășurare.

Partenerii sunt Reconquête din Franța, Konfederacja din Polonia, Wasraschdane din Bulgaria, Se Acabó la Fiesta din Spania, SPD din Cehia, Republica din Slovacia, Mi Hazánk Mozgalom din Ungaria și Uniunea Poporului și Justiției din Lituania. ”AfD va continua să mențină grupul deschis altor delegații care vor dori să se alăture”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Alice Weidel.

Liderul Partidului pentru Libertate și Democrație Directă (SPD) din Cehia, Tomio Okamura, a confirmat planurile de a forma un grup parlamentar comun cu AfD. SPD are un singur eurodeputat.

Este posibil ca noul grup parlamentar să stea în umbra marii fracțiuni de dreapta numită ”Patrioți pentru Europa”, în care greii dreptei radicale europene și-au unit deja forțele. Aici s-au adunat Rassemblement National din Franța, Lega din Italia, FPÖ din Austria și Fidesz-ul premierului ungar Viktor Orbán. Potrivit propriilor estimări, acest grup va fi al treilea cel mai puternic, cu 84 de parlamentari din douăsprezece țări, după PPE și social-democrați.

AfD a fost lăsată în afara acestei alianțe, deși, conform propriilor declarații, are multe puncte în comun cu partidele implicate. Conducerea partidului susține că guvernul german l-ar putea împiedica pe Orbán să colaboreze cu AfD.

Chiar înainte de alegerile europene, membrii AfD ai fracțiunii de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) au fost excluși. Acest lucru a fost anunțat de partidul Lega, al cărui eurodeputat Marco Zanni conducea grupul. ”Grupul ID nu mai vrea să fie asociat cu incidentele din jurul lui Maximilian Krah, principalul candidat al AfD la alegerile europene”, a spus Lega atunci. ID a fost nemulțumit, printre altele, de declarațiile scandaloase ale lui Krah despre SS. Bărbatul de 47 de ani este criticat și din cauza afacerii de spionaj care implică un angajat al său și din cauza apropierii sale cu Rusia și China.