Alegerile anticipate nu-i asigură majoritatea premierului Montenegro, de centru-dreapta, încununând ascensiunea partidului radical Chega, scrie „Fohla Online” (Brazilia).

Așa cum părea previzibil, al treilea rând de alegeri anticipate din Portugalia în puțin peste trei ani nu i-au garantat primului-ministru Luís Montenegro majoritatea visată de 116 din cei 230 de deputați din Adunarea Națională. Asistăm acum la un cutremur fără precedent în democrația portugheză odinioară stabilă.

De la sfârșitul dictaturii salazariste, în 1974, politica portugheză a fost de cele mai multe ori divizată în blocuri centriste, în stilul Europei postbelice, cel mai spre dreapta fiind cel condus de PSD-ul lui Montenegro, iar cel mai spre stânga, de socialiști.

Au existat, de asemenea, guverne de coaliție, inclusiv unul în care s-au aflat rivalii, iar experiența unirii Partidului Socialist (PS) cu partidele de stânga, cunoscută sub numele de geringonça, din 2015 până în 2019.

De atunci, odată cu pandemia, presiunile migratorii, războiul din Ucraina și consolidarea populismului de tip trumpist, scenariul s-a schimbat. Instabilitatea a început să afecteze Portugalia, culminând cu încercarea lui Montenegro de a egala condițiile în favoarea sa.

Coaliția sa a ales 89 de deputați, 2 dintre cele 4 locuri provenite din voturile expatriaților urmând să fie definite. PS a suferit o înfrângere istorică, pedepsit prin presiunile aplicate asupra primului-ministru care au condus la criză, scăzând de la 78, la 58 de locuri.

Însă vedeta călătoriei de duminică (18 mai) a fost Chega, un partid identificat cu Alternativa pentru Germania, de extremă-dreapta, sau cu Rassemblement national din Franța. Cu un discurs antisistem similar cu cel al bolsonarismului din 2018, gruparea s-a multiplicat.

A trecut de la un singur deputat ales în 2019, în cele mai recente alegeri desfășurate în condiții normale în țară, la 58 în prezent. Este posibil să depășească chiar și PS-ul atunci când se vor număra voturile din străinătate.

Prin aceasta, o jumătate de secol de istorie politică a fost rescrisă, iar opoziția putea fi condusă de un partid radical de extremă-dreapta. Chiar dacă egalitatea cu PS va rămâne, nu a existat niciodată o diviziune tripartită a puterii ca acum. Notă suplimentară, stânga mai militantă a fost decimată.

Montenegro exclude o alianță cu Chega și, deocamdată, spune că va continua cu un guvern minoritar. Întrucât aceasta este o rețetă pentru mai multe turbulențe, sunt posibile rearanjări.

Partidul de extremă-dreapta portughez face parte dintr-un proces mai amplu, prin care forțe anterior blestemate în contextul european sunt asimilate în peisajul politic. În aceeași duminică, candidatul trumpist a pierdut alegerile prezidențiale din România, în timp ce alegerile din Polonia au trecut la un al doilea tur, între un naționalist și unul paneuropean.

Sursa: Rador Radio România