În declarația de avere a UE vor putea fi ascunse și mai mult averile, susține directorul juridic al organizației Transparency International Ungaria, Miklós Ligeti.

"În Ungaria vom implementa sistemul privind declarația de avere al Parlamentului European, care în esență corespunde și cu regulile germane", a scris pe pagina sa de Facebook președintele grupului parlamentar al FIDESZ, Máté Kocsis, care a argumentat nevoia de introducere a acestui sistem al UE și în Ungaria prin faptul că sistemul ungar de declarații de avere a fost criticat mult timp îndelungat și de aceea, "indiferent dacă aceste critici au fost întemeiate sau nu", trebuie schimbat.

"Facem un pas, numai că tocmai în direcția greșită. Un sistem de declarații de avere deja slab va fi înlocuit cu unul și mai rău", a declarat pentru ziarul ungar "Népszava" directorul juridic al organizației Transparency International Ungaria, Miklós Ligeti.

În opinia sa, din punctul de vedere al declarației de avere nu există un adevărat model de țară, iar UE este un exemplu deosebit de nepotrivit. Declarația de avere a Uniunii Europene este mult mai permisivă, deoarece eurodeputații trebuie doar să aleagă între categoriile de venit și nu trebuie în mod obligatoriu să indice sumele specifice, a explicat directorul juridic, menționând că astfel averile pot fi ascunse mai bine decât până acum.

Cu toate că Transparency International Ungaria a criticat și până acum lipsa de transparență a sistemului ungar din care se putea afla doar cu cât are cineva mai multă avere. Astfel au fost dezvăluite unele detalii neinteresante, de tip tabloide, cum ar fi, de exemplu, dacă  ministrul de interne, Sándor Pintér, mai are vechiul Wartburg.

Potrivit organizației, declarația de avere aflată în vigoare, a deputaților ungari, nu este, de fapt, altceva decât "împrăștierea mărgelelor de sticlă printre locuitorii coloniilor". Ba mai mult, este o problemă serioasă faptul că nu există niciun sistem de control pentru a determina dacă datele înscrise în declarații sunt reale sau nu, nimeni nu controlează sursele și nu există nicio sancțiune dacă deputații nu scriu adevărul.

Transparency International Ungaria, Centrul de Jurnalism de Investigație "Átlátszó" și organizația K-Monitor au elaborat încă din 2014 un pachet de propuneri din 12 puncte prin a cărui aplicare declarațiile de avere ar avea o semnificație reală. Cele trei organizații au propus nu numai în cazul deputaților, dar și al membrilor familiei acestora, ca declarațiile de avere să fie completate electronic, să poată fi consultate și comparate. Acest tip de declarații de avere trebuia să cuprindă sursele, poziția deputaților în toate organizațiile sociale sau economice, iar controlul și sancționarea trebuia să aibă prioritate.

"În declarația de avere a UE averile pot fi ascunse și mai mult, deoarece această declarație nu cuprinde împrumuturile bancare, datoriile către persoanele fizice, bunurile imobiliare și mobile de mare valoare, sau chiar diverse indemnizații, respectiv de acum înainte nu se va putea ști cât va primi ministrul Antal Rogán pentru invenția sa", a spus Miklós Ligeti, care a adăugat:

"Din punct de vedere politic este o mișcare grozavă, întrucât se poate susține că așa funcționează sistemul în UE, ceea ce este atractiv din punct de vedere PR, dar de fapt nu are nimic pozitiv. Bineînțeles, nu prea contează, deoarece nici până acum nu a avut nicio consecință juridică dacă cineva a mințit în declarația sa de avere și nici în viitor nu va fi altfel. Dacă se vor descoperi unele nereguli în declarația de avere este suficient să spui, scuze, am uitat să menționez".

Sursa: RADOR