Ministra germană de interne, Nancy Faeser, s-a aflat marți în România și apoi va ajunge în Bulgaria pentru a discuta despre combaterea migrației și cooperarea polițienească.

Într-o conferință comună de presă cu ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, Nancy Faeser a salutat adoptarea recentă de către Parlamentul European a noii Politici comune de azil și migrație. "După ani de discuții și divizare, mă bucur că am ajuns la un compromis", a spus ea, adăugând că politica de azil poate fi implementată doar împreună și presupune noi obligații, începând cu "o împărțire mai corectă a migranților" ajunși în Europa.

În același timp trebuie combătută și migrație ilegală.

Protejatea granițelor reprezintă un element central al acestei politici.

"România va juca un rol central în implementarea noii Politici de azil", a spus Faeser, mulțumind autorităților române pentru rolul jucat în combaterea migrației și amintind de proiectele pilot pe care Bucureștiul deja le derulează.

Totodată, Nancy Faeser a reiterat sprijinul Berlinului pentru "aderarea pe deplin" a României la Spațiul Schengen.

La rândul său, ministrul Predoiu a declarat că decizia Consiliului din decembrie trebuie urmată de intrarea și cu granițele terestre. "Istoria Schengen nu cunoaște niciun exemplu în care un stat să fi rămas cu unele granițe în Schengen și cu altele în afară", a spus Predoiu, exprimându-și speranța că istoria se va confirma anul acesta.

În acest context, el a menționat cooperarea foarte bună în privința migrației ilegale, demonstrată și de cifrele Bucureștiului, și de cele ale CE, ale Frontex, dar și ale vecinilor.

Predoiu a subliniat că "dialogul bun" cu Austria a contribuit la decizia de anul trecut, astfel că "nu schimbăm tactica".

"Dialogul bun pe care îl avem cu colegii austrieci a contribuit la soluția de anul trecut și va fi o bază și pentru soluția pe mai departe pentru frontierele terestre.  Aceasta e modalitatea europeană de lucru și noi am exersat-o cu succes anul trecut. Și, ca și la fotbal, nu schimbăm tactica ce ne-a adus un rezultat", a spus ministrul român.

După București, Faeser se duce în Bulgaria pentru a discuta despre combaterea migrației ilegale.