Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunțat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina și limitarea sprijinului acordat țării vecine la "un ajutor umanitar și civil".

"Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar și civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei" , a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliție asociat cu un partid de extremă dreapta prorus, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câștigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migrației ilegale și o politică independentă a Slovaciei față de agenda promovată de Bruxelles și de SUA.

"Guvernul nou numit va fi constructiv, nu se va teme de provocări și va urma o politică externă suverană”, a spus miercuri Fico, după ce președinta Zuzana Čaputová a numit noul cabinet.

Fico a promis că va opri livrările de arme către Ucraina, va reevalua eficacitatea sancțiunilor UE și va lupta împotriva reformei migrației. Într-un videoclip pe care l-a postat pe social media săptămâna trecută, Fico a condamnat atacul Hamas asupra Israelului, dar a adăugat că "nu putem tolera mii de civili palestinieni morți ca daune colaterale", scrie EURACTIV Slovacia.

Fico a recunoscut "dreptul structurilor politice și militare israeliene de a apăra suveranitatea Israelului" și de a lua "măsuri dure necesare" pentru a preveni atacuri similare. Cu toate acestea, concentrarea sa asupra victimelor palestiniene diferă de retorica prim-ministrului ceh Petr Fiala, care s-a întâlnit cu conducerea israeliană miercuri și a promis că va lucra pentru a se asigura că Guvernul ceh își va menține "sprijinul neechivoc al Israelului și dreptul său de a se apăra".

Fico participă joi și vineri la Consiliul European.