Premierul slovac Robert Fico a trimis drone, tunuri cu apă și poliția călare la graniță, în pofida scăderii previzibile a trecerilor ilegale din cauza vremii mai reci. Criticii săi spun că el încearcă să-și asume meritele pentru reducerea migrației.

Ultimele cifre de la Ministerul de Interne arată că, în timp ce migrația a crescut de la 6.000 de treceri ilegale în iulie la peste 13.000 în septembrie, în prima jumătate a lunii octombrie au fost înregistrate doar 4.000, relatează EURACTIV Slovacia.

Noul ministru de interne Matuș Șutaj Eștok se așteaptă la un "val mare de migrație" ca urmare a situației din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, Brano Tichy, expert în migrație de la formațiunea de opoziție Slovacia Progresivă, crede că Fico vrea să-și asume creditul pentru numărul deja scăzut migranți.

Numărul mai redus e "rezultatul unei combinații de măsuri luate de țări de pe așa-numita rută balcanică și apropiata schimbare a vremii. Nu este neașteptat; se întâmplă în această perioadă în fiecare an și oricine a petrecut cel puțin 20 de minute documentându-se în legătură pe acest subiect știe asta", a spus Tichy, adăugând că e o tactică de "speriere și triumf".

Fico a spus că a împrumutat echipamente din Cehia pentru a întări granița, inclusiv cu vehicule care identifică persoanele de la kilometri distanță, acțiune văzută de guvern ca o "demonstrație de putere".

"Acțiunile noastre vor fi foarte dure, foarte stricte, dar în conformitate cu legea", a spus Eštok.

La începutul lunii octombrie, Slovacia a reintrodus controalele la granița cu Ungaria pentru a reduce numărul migranților. Un număr mai mare decât de obicei de oameni au intrat în Slovacia, aparent atrași de un permis de rezidență introdus de guvernul anterior, deși acesta are o utilitate practică redusă.

Migrația a devenit apoi un subiect fierbinte în campania electorală, Fico realizând videoclipuri cu migranții care se adună în adăposturi ad-hoc. Fico și parlamentarii săi au refuzat însă să voteze pentru planul guvernului interimar de a anula permisul de rezidență, care ar putea fi un factor de atracție.