Aproximativ șase milioane de refugiați ucraineni sunt în străinătate, pe fondul războiului declanșat de Rusia în februarie 2022, relatează Radio Svoboda.

Potrivit ultimelor sondaje, două treimi dintre acești refugiați intenționează să se întoarcă în Ucraina, la un moment dat. Aproape jumătate dintre ucrainenii din unele țări, care și-au părăsit casele imediat după izbucnirea războiului, s-au întors deja în Ucraina. Din martie 2022, organizația IMPACT investighează sentimentele ucrainenilor plecați în străinătate ca urmare a războiului.

Datele au fost colectate în locuri de rezidență temporară, în centre colective din Polonia și Republica Moldova. Ulterior, au fost efectuate interviuri telefonice cu acești refugiați, pentru a le urmări soarta. "Conform cercetărilor noastre, în general, dintre toți oamenii care au plecat în străinătate după începerea invaziei la scară largă, 37% s-au întors deja în Ucraina.

10% se întorc, dar nu în propria casă, nu în localitatea în care au trăit înainte de război. Iar acest lucru sugerează că aceștia devin VPO (persoane strămutate interne, n.r.)" - a explicat Anastasia Fitisova, manager de cercetare al departamentului de soluții pe termen lung al organizației IMPACT. Potrivit acesteia, din Polonia s-a întorc în Ucraina fiecare a doua familie de refugiați (49%).

La fel s-a întâmplat și în cazul ucrainenilor din alte țări vecine. 46% dintre familiile ucrainene care s-au stabilit în România după ce au fugit din calea războiului s-au întors deja în Ucraina. Din Republica Moldova, au plecat deja înapoi în Ucraina 43% dintre ucraineni, iar din Slovacia - 40%. Din țări mai îndepărtate de Ucraina, s-a întors doar o mică parte din numărul total de refugiați.

De exemplu, s-au întorc în țară doar 13% dintre familiile ucrainene înregistrate în Germania, iar din Cehia - 17%. "Acest lucru arată că, inițial, oamenii care au plecat în aceste țări, probabil, au avut mai puține intenții de a se întoarce și mai multe intenții de a se integra. Dar poate indica și faptul că aceste țări au o politică mai bună de integrare a refugiaților din Ucraina" - a remarcat expertul. Potrivit organizației, refugiații continuă să se întoarcă în Ucraina, motivul principal fiind dorința de a se reuni cu familia, precum și atașamentul emoțional față de țara lor.

Oamenii se întorc nu numai în regiuni mai sigure, ci și în toate zonele din sud. 22% dintre familii s-au întors în regiunea Herson, iar în regiunea Mikolaiv - fiecare a treia familie. "Dacă vorbim despre Zaporijjia, în general, tendința este aceeași - 30% dintre familiile care au părăsit regiunea Zaporijjia s-au întors deja acasă" - a precizat Anastasia Fitisova. Totodată, în unele comunități din regiunea Herson, unde situația de securitate este satisfăcătoare și nu există atacuri de artilerie, 80% dintre cei plecați s-au întors acasă - potrivit datelor furnizate de prim-adjunctul șefului Consiliului Regional Herson, Iuri Sobolevski.

Acesta a declarat că cei mai mulți dintre ucrainenii care au părăsit regiunea Herson în cei doi ani de război intenționează să se întoarcă acasă după ce armata ucraineană va elibera de sub ocupație rusă teritoriul aflat pe malul stâng al Niprului.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA