Daria Navalnaia a primit Premiul Saharov al Parlamentului European în numele tatălui său în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri.

Închis în prezent într-o colonie de muncă forțată din Rusia, Alexei Navalnîi a fost liderul opoziției din Rusia pentru mai bine de un deceniu, făcându-se cunoscut prin lupta sa împotriva corupției și împotriva încălcărilor drepturilor omului de către Kremlin.

”A fost amenințat, torturat, otrăvit, arestat, întemnițat, dar tot nu au reușit să-l oprească să vorbească... Așa cum el însuși spunea odată, acolo unde drepturile omului sunt nesocotite, înflorește corupția. Cred că are dreptate. Lupta împotriva corupției este și o luptă pentru respectarea drepturilor universale ale omului. Este în mod cert o luptă pentru demnitatea umană, pentru bună guvernare și pentru stat de drept”, a declarat, în deschiderea ceremoniei de premiere, președintele Parlamentului European, David Sassoli, cerând eliberarea sa imediată și necondiționată.

O dată cu acceptarea premiului în numele tatălui său, Daria Navalnaia i-a criticat pe cei dispuși la compromisuri cu dictatorii în interesul pragmatismului, insistând că Europa trebuie să rămână fidelă idealurilor sale:

”Când i-am scris tatălui meu și l-am întrebat: ce anume vrei să spun în discurs din punctul tău de vedere, el mi-a zis: spune că nimeni nu trebuie să pună semnul egal între Rusia și regimul lui Putin. Rusia este parte din Europa și noi luptăm să devenim o parte a ei. Dar ne dorim ca și Europa să lupte să rămână fidelă ei înseși, ideilor minunate care se află la temelia sa. Ne luptăm pentru o Europă a ideilor, pentru celebrarea drepturilor omului, a democrației și a integrității”.

Au fost prezenți la ceremonia din Strasbourg și Leonid Volkov, unul dintre consilierii politici ai lui Navalnîi și șeful său de campanie în timpul alegerilor prezidențiale din 2018, precum și Kira Yarmysh, atașatul de presă al acestuia.

Alexei Navalnîi este laureatul din acest an al Premiului Saharov, în urma unei decizii a președintelui Parlamentului European, David Sassoli, luată împreună cu liderii grupurilor politice pe 20 octombrie 2021.

Acesta a ajuns în atenția internațională urmare a organizării demonstrațiilor împotriva președintelui Vladimir Putin și a guvernului său, a candidaturii sale în alegeri și a promovării reformelor anti-corupție.

În august 2020 Navalnîi a fost otrăvit și a petrecut mai multe luni în convalescență în Berlin. A fost arestat imediat după întoarcerea sa în Moscova în ianuarie 2021 și se află acum într-o colonie penitenciară de maximă securitate, unde mai are de ispășit mai mult de doi ani. La sfârșitul lui martie 2021 Navalnîi a intrat într-o grevă a foamei prelungită pentru a protesta împotriva lipsei accesului la îngrijire medicală.

În iunie 2021 un tribunal rusesc a catalogat organizația lui Alexei Navalnîi, Fundația Anti-corupție, ca și birourile regionale ale acestuia, drept „grupuri extremiste”.

Într-o rezoluție adoptată în ianuarie 2021, deputații europeni au cerut eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi și a tuturor celorlalte persoane reținute în timpul protestelor pentru eliberarea acestuia, și au solicitat statelor UE să adopte sancțiuni și mai severe împotriva Rusiei. Solicitarea a fost reînnoită în aprilie 2021.