Lipsa sistemelor necesare în caz de război scoate la iveală vulnerabilitățile NATO, conform evaluărilor făcute chiar de Alianță.

Europa are doar o parte din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a-și proteja Flancul Estic, conform calculelor interne ale NATO, evidențiind amploarea vulnerabilităților continentului, scrie Financial Times.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat importanța apărării aeriene, în timp ce Kievul cere insistent Vestului sisteme și rachete suplimentare pentru a-și proteja orașele, trupele și rețeaua energetică împotriva raidurilor aeriene zilnice. Însă, conform unor persoane familiarizate cu planurile de apărare confidențiale întocmite anul trecut, statele NATO pot furniza mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană considerate necesare pentru a proteja membrii din Europa Centrală și de Est împotriva unui atac de amploare.

Un diplomat de rang înalt al NATO a declarat că abilitatea de a se apăra împotriva rachetelor și atacurilor aeriene reprezenta „o parte majoră a planului de a apăra Europa de Est de invazie”, adăugând: „Și acum, nu avem asta”.

Miniștrii de externe ai NATO se vor aduna la Praga joi pentru două zile de discuții menite să pregătească un Summit al liderilor alianței la Washington în iulie, unde întărirea apărării europene va fi un subiect central.

Unii lideri și oficiali militari europeni au declarat că Rusia ar putea avea capacitatea de a ataca un stat membru NATO până la sfârșitul deceniului. Într-o revizuire majoră a apărării de anul trecut, Guvernul britanic a descris „provocarea protejării... împotriva atacurilor din aer” ca fiind „cea mai acută din ultimii peste 30 de ani”.

Folosirea intensă de către Rusia a rachetelor, dronelor și a bombelor de tip sovietic în Ucraina a adăugat o urgență eforturilor membrilor NATO de a crește cheltuielile de apărare după decenii de reduceri ale bugetelor militare.

„(Apărarea aeriană - n.r.) este una dintre cele mai mari lacune pe care le avem. Nu putem nega asta”, a spus un al doilea diplomat NATO.

Eșecul statelor europene NATO în ultimele luni de a furniza echipamente suplimentare de apărare aeriană Ucrainei a subliniat existența unor stocuri limitate ale continentului de sisteme scumpe și lente de fabricat.

De asemenea, a determinat o serie de inițiative suprapuse pentru a încerca să găsească soluții pe termen lung. Anul trecut, Germania a lansat inițiativa Sky Shield cu peste o duzină de alte țări UE pentru a dezvolta un sistem comun de apărare aeriană folosind tehnologie dezvoltată de SUA și Israel.

Cu toate acestea, Franța a criticat public propunerea și a oferit un concept rival susținut de un număr mai mic de aliați.

Săptămâna trecută, Polonia și Grecia au cerut Comisiei Europene să ajute la dezvoltarea și potențial la finanțarea unui sistem de apărare aeriană paneuropean, o propunere pe care președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a indicat că o va susține.

Unele capitale ale UE au sugerat creșterea datoriei comune pentru a finanța proiecte de apărare. Într-o scrisoare trimisă lui von der Leyen, prim-miniștrii Greciei și Poloniei, Kyriakos Mitsotakis și Donald Tusk, au descris apărarea aeriană ca pe „o vulnerabilitate majoră în securitatea noastră”, adăugând că războiul din Ucraina ne-a „învățat lecții pe care nu le mai putem ignora”.

Proliferarea dronelor de atac ieftine și cu rază lungă de acțiune, folosite de Rusia împotriva Ucrainei, s-a adăugat la aceste preocupări. „Loviturile pe distanțe lungi nu mai sunt o capacitate a superputerilor”, a spus un oficial occidental de apărare.

Un oficial NATO a declarat că „obiectivele de capacitate și planurile de apărare sunt clasificate”, dar a adăugat că apărarea aeriană și antirachetă sunt „priorități de top” și că „stocurile au fost reduse”.

„Noile planuri de apărare ale NATO cresc semnificativ cerințele de apărare aeriană și antirachetă în ceea ce privește cantitatea și pregătirea”, a spus oficialul, adăugând că țările investesc în noi capacități de apărare aeriană, inclusiv avioane de luptă.

„Așadar, suntem încrezători că descurajarea NATO împotriva Rusiei rămâne puternică”, a adăugat acesta.

Imediat după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, SUA au desfășurat un sistem de apărare aeriană Patriot pentru a proteja un aeroport din sudul Poloniei care a devenit un hub pentru trimiterea de arme occidentale către Kiev, dar oficialii spun că membrii NATO au atât de puține astfel de sisteme de rezervă încât capacitatea lor de a desfășura altele suplimentare dincolo de propriile teritorii este extrem de limitată.

În Marea Britanie, cele șase distrugătoare de tip 45 ale Marinei Regale sunt echipate cu sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice, dar navele au fost afectate de defecte de proiectare.

Armata britanică are, de asemenea, șase sisteme avansate de apărare aeriană terestră Sky Sabre, dar interceptoarele de rachete au o rază de acțiune de doar aproximativ 40 km, iar două dintre sisteme sunt în străinătate.

„Capacitatea de apărare aeriană a Marii Britanii este total inadecvată”, a spus Jack Watling, cercetător senior la institutul de cercetare RUSI din Londra.

Integrarea completă a diverselor sisteme de apărare aeriană ale Europei ar putea ajuta la compensarea deficitului prin crearea unei rețele dense de senzori și interceptoare pe întreg continentul.

Dar „încercările de a actualiza infrastructura de comandă și control a NATO pentru apărare aeriană nu au demarat niciodată”, a spus Watling.