Finlanda va reduce numărul de vize eliberate cetățenilor ruși la 10% din totalul actual începând de la 1 septembrie, a declarat marți ministrul de externe Pekka Haavisto, pe fondul numărului mare de turiști care se îndreaptă către Europa.

Pekka Haavisto a declarat că decizia a fost luată în momentul în care mulți turiști ruși au început să folosească Finlanda și aeroportul Vantaa de la Helsinki ca pe porți către destinații de vacanță europene, după ce în urmă cu o lună Rusia a ridicat restricțiile de frontieră instituite pe fondul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

"Și poate că acest lucru nu este foarte potrivit dacă ne gândim, de exemplu, la restricțiile din spațiul aerian impuse Rusiei", a spus ministrul Haavisto.

La doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, Finlanda s-a alăturat unui șir de țări occidentale în a-și închide spațiul aerian pentru avioanele rusești, făcând astfel dificile călătoriile în Europa pentru cetățenii ruși.

Finlanda și Țările Baltice ar urma să propună împreună ca Uniunea Europeană să întrerupă acordul de facilitare a vizelor cu Federația Rusă, care ușurează deplasările cetățenilor ruși spre și pe teritoriul Uniunii Europene, a adăugat Haavisto.

Unii lideri din cadrul UE, ca premierul finlandez Sanna Marin și omoloaga sa estonă Kaja Kallas au cerut interzicerea vizelor pentru ruși la tot nivelul UE, măsură pe care cancelarul german Olaf Scholz a contestat-o ​​luni, spunând că rușii ar trebui să își poată părăsi țara de origine dacă nu sunt de acord cu regimul.

Finlanda încearcă să creeze o viză umanitară națională care să poată fi acordată rușilor care trebuie să fugă din țară sau să viziteze Europa în scopuri precum exercitarea unor activități de jurnalism sau juridice, a adăugat Haavisto. 

Sursa: RADOR