FMI anunță un acord cu Ucraina pentru un ajutor de 1,1 miliarde de dolari
Această nouă tranșă va aduce la 8,7 miliarde de dolari fondurile deja plătite Ucrainei dintr-un total de 15,6 miliarde de dolari în cadrul programului, potrivit Le Figaro.
Guvernul ucrainean și Fondul Monetar Internațional (FMI) au ajuns marți la un acord cu privire la cea de-a cincea revizuire a programului de ajutor în vigoare în țara devastată de război, deschizând ușa plății unei noi tranșe de 1,1 miliarde de dolari. Această nouă tranșă, care mai trebuie validată de consiliul de administrație al FMI, va aduce la 8,7 miliarde de dolari fondurile deja plătite Ucrainei dintr-un total de 15,6 miliarde de dolari în cadrul programului.
Tranșa face parte dintr-un plan major de ajutor internațional în valoare totală de 122 de miliarde de dolari, aprobat în martie 2023 de toate țările care sprijină Ucraina de la începutul invaziei ruse din februarie 2022. De altfel, FMI consideră că, în ciuda condițiilor dificile datorate conflictului în curs, guvernul ucrainean, cu ajutorul sprijinului extern, a reușit să "susțină stabilitatea financiară și macroeconomică".
Ucraina a avut o creștere economică de 6,5% în primul trimestru al acestui an, inflația fiind limitată la 5,4% pe un an. Totuși, FMI se așteaptă la o "încetinire economică în a doua jumătate a anului din cauza atacurilor repetate asupra infrastructurii energetice și a consecințelor războiului asupra forței de muncă și a încrederii", a subliniat șeful misiunii, Gavin Gray.
Printre măsurile recente puse în aplicare, guvernul ucrainean a anunțat la sfârșitul lunii iulie că a ajuns la un acord care să permită restructurarea parțială a datoriei sale externe, pentru o sumă de 20 de miliarde de dolari. Un acord care ar trebui să permită economii de 11,4 miliarde de dolari în următorii trei ani și de 22,75 miliarde de dolari până în 2033, precizase atunci Ministerul de Finanțe ucrainean.
FMI a numit acest acord "un pas important în strategia generală a autorităților de a restabili sustenabilitatea datoriei". Organizația mondială a spus că strategia de restructurare a autorităților ucrainene și alte măsuri "vor fi esențiale pentru reducerea poverii datoriei Ucrainei la niveluri sustenabile, oferind astfel spațiu de manevră pentru cheltuielile esențiale și pentru a susține creșterea".
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii