Guvernul polonez a sesizat joi Tribunalul Constituțional pentru a decide asupra mecanismului european ce condiționează fondurile de respectarea statului de drept, o nouă etapă în confruntarea cu Bruxellesul, relatează France Presse.

"Mecanismul european de condiționalitate este intrinsec foarte periculos. El permite Comisiei Europene, din motive politice, arbitrare și scăpate de sub control, să exercite șantaj și chiar violență economică extremă", a declarat reporterilor ministrul justiției, Zbigniew Ziobro. "De aceea am decis să sesizez Tribunal Constituțional polonez", a adăugat el.

Polonia, ca și Ungaria, a adus deja această problemă în fața justiției europene pentru a anula acest mecanism. Curtea de Justiție a UE urmează să se pronunțe la începutul anului 2022, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Sub influența național-populiștilor la putere, Tribunal Constituțional polonez a contestat deja în iunie autoritatea Curții de Justiție a UE și în octombrie a pus sub semnul întrebării primatul dreptului european asupra dreptului polonez.

Miercuri, Bruxellesul a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei în urma acestor hotărâri ale Tribunalului Constituțional, subliniind că acesta din urmă "nu mai îndeplinește cerințele unui tribunal independent și imparțial stabilit de lege, așa cum prevede tratatul".

Î