Forțele proeuropene din Parlamentului European au convenit să blocheze oricărui membru al noului grup de extremă dreapta ”Patrioți pentru Europa” obținerea vreunei comisii parlamentare, au confirmat două surse din PE pentru Euractiv.

”Partidul Popular European (PPE), socialiștii (S&D) și liberalii (Renew) au convenit asupra aplicării unui cordon sanitar atunci când vine vorba de viitoarele comisii ale Parlamentului European”, a declarat o sursă S&D pentru Euractiv.

Contactat de Euractiv, un oficial din cadrul Grupului PPE din Parlamentul European a confirmat acordul dintre cele trei grupuri, care, conform ultimelor cifre, are 400 de locuri în legislativul de 720 de membri.

Grupurile politice s-au întâlnit luni seară pentru a discuta despre lista lor privind componența viitoarelor comisii ale Parlamentului European.

Surse au declarat pentru Euractiv că grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) al Giorgiei Meloni dorește Comisia LIBE, care este responsabilă de libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Comisia se ocupă în special de situația statului de drept în mai multe țări, inclusiv Polonia, care este reprezentată în grupul ECR de PiS, dreapta radicală.

Cu toate acestea, în ciuda unor neînțelegeri temporare, un oficial S&D a spus că forțele progresiste vor face ”maximum” pentru a împiedica ECR să obțină Comisia LIBE.

”Socialiștii, liberalii, verzii, stânga și o parte din PPE nu vor în niciun caz ca ECR să obțină această comisie și vom face tot posibilul să-i blocăm”, a spus oficialul socialist. ”Înțelegem că PPE vrea să o mulțumească pe Meloni și să o țină aproape, dar LIBE, nu”, a adăugat oficialul.

Conform unei liste consultate de Euractiv, PPE acordă prioritate Comisiei pentru afaceri externe (AFET), Comisiei pentru control bugetar (CONT), Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), Comisiei pentru pescuit (PECH), precum și Comisiei pentru sănătate publică (SANT).

La rândul lor, socialiștii se concentrează pe Comisia pentru comerț internațional (INTA), Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON), Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), precum și Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) și Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM).

ECR dorește Comisia pentru bugete (BUDG) și Comisia pentru petiții (PETI), în timp ce liberalii, Verzii și stânga vor avea și președinți de comisie, potrivit surselor Euractiv.