Guvernul ungar crede că Rusia va câștiga războiul, de aceea evită sancțiunile contra Moscovei, a declarat pentru EURACTIV Polonia fostul eurodeputat Benedek Javor, adăugând că Budapesta speră în secret că va fi o modificare a frontierelor în regiune.

Guvernul ungar ”vrea să mențină relații bune cu Rusia. Ei cred că Moscova va înfrânge Ucraina și că vor fi sanse pentru modificarea granițelor cu Ucraina, prin anexarea regiunii Transcarpatia”, a declarat el.

Întrebat dacă e vorba de un plan ”oficial”, el a negat, dar a spus că fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat că, după distrugerea Ucrainei, Rusia ar putea să o împartă între Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

”Am auzit dorința ungară de a se lipi de acest plan în timpul discuțiilor informale cu politicieni guvernamentali. Orbán nu a menționat-o în mod deschis”, a spus Jávor.

Politicianul ungar a explicat că premierul Viktor Orbán a respins sancțiunile UE împotriva Rusiei în domeniul energiei, nu pentru că Moscova l-a șantajat, ci pentru că vrea ca Budapesta să fie ”în mod voluntar” dependentă de Rusia.

"Tehnic, e posibil să folosim alte surse de aprovizionare. Avem conducta adriatică din Croația, am putea importa petrol din Austria. În pofida faptului că petrolul rusesc e în prezent important din punct de vedere strategic, poate fi înlocuit”, a spus el.

În privința gazului, el a afirmat că situția e mai complexă, deoarece sunt mai puține rute de aprovizionare alternative și Ungaria e dependentă în proporție de 90% de gazul rusesc.

El a recunoscut că Ungaria s-ar putea conecta cu infrastructura de gaze a Europei, în special cu țări precum Austria, Slovacia, Croația, România și chiar Serbia.

”Infrastructura are potențial, dar totuși nu există acorduri și contracte. Dimpotrivă, Ungaria a semnat un contract pe termen lung cu Gazprom în toamna anului 2021, chiar înainte de invazia rusească în Ucraina. Guvernul ungar este foarte hotărât să nu-l rupă”, a conchis el.