Premierul Rishi Sunak a uimit Westminterul readucându-l pe David Cameron în prima linie a scenei politice ca ministru de externe – o dramatică remaniere guvernamentală care a dus la demiterea controversatului ministru de interne, Suella Braverman.

James Cleverly, care era ministru de externe, a înlocuit-o pe Suella Braverman la Ministerul de interne, el având sarcina de a mai potoli tensiunile la nivelul populației după un sfârșt de săptămână marcat de proteste pe străzile Londrei.

Dar cea mai mare surpriză a survenit în momentul când Cameron, care se părea că nu ar mai avea niciun rol politic după ce a părăsit funcția de premier în urma alegerilor pe tema Brexitului din 2019, a primit funcția de ministru de externe. Jeremy Hunt își păstreaază funcția de ministru de finanțe, notează The Financial Times.

Cu ocazia discursului rostit la Conferința Partidului Conservator de luna trecută, Sunak s-a angajat să fie un premier al "schimbării”, el condamnând eșecurile a "30 de ani de consens”. Acum, el a cerut ajutorul predecesorului său de pe centrul eșichierului politic.

Întrucât, în sondajele de opinie, conservatorii se află cu peste 20 de procente în urma Partidului Laburist, remanierea reprezintă ultimul pariu al lui Sunak vizând refacerea unei adevărate echipe înaintea viitoarelor alegeri.

Mutarea la Interne a împăciuitorului Cleverly și readucerea lui Cameron în prim-plan, el fiind un clasic reprezentant al conservatorilor locali, dau de înțeles că Sunak a hotărât să prezinte publicului o imagine mai puțin dură. Cameron va deveni pair pe viață.

Recent, Cameron, care a fost premier conservator în perioada 2010 – 2016, s-a aflat în centrul unui scandal, considerat drept cel mai mare din Marea Britanie din ultimele decenii, din momentul când Financial Times a dezvăluit că el și-a susținut în secret foști colegi din guvern, proveniți de la Greensill Capital, fostul său patron.

De asemenea, timp de mai mulți ani după ce a părăsit reședința din Downing Street (reședința oficială a premierilor britanici - n. r.), el a încercat să înființeze un fond de investiții anglo-chinez, dar, în 2021, proiectul "a intrat la naftalină” dată fiind înrăutățirea relațiilor dintre Beijing și Londra.

"Cu câteva săptămâni în urmă, Rishi Sunak afirma că David Cameron se înscrie într-un eșec ma vechi, iar acum el îl readuce ca pe o barcă de salvare”, a declarat Pat McFadden, șeful campaniei electorale laburiste. "Asta scoate din joc pretenția rizibilă a premierului de a oferi o schimbare după 13 de ani de eșecuri ale conservatorilor”.

Demiterea Braverman va provoca riposta unor parlamentari conservatori de dreapta, dar aliații lui Sunak cred că urmările politice vor putea fi ținute sub control. "Nu are o armată în urma ei”, a declarat un aliat al premierului.

Ministra de interne a fost demisă după ce, săptămâna trecută, ea a publicat un articol în care afirmă că poiția nu este obiectivă. Cei din Downing Street au declarat că afirmația "e nefondată”. Duminică seara, aliații dnei Braverman i-au calificat pe oficialii din Downing Street drept „măscărici”.

Turbulența plecării sale demonstrează că acum s-ar putea ca Suella Braverman să lanseze o campanie în vederea preluării condcerii Partidului Conservator, susținută fiind de parlamentarii conservatori radicali din Grupul Bunului Simț (Common Sense Group).

Miercuri, Curtea Supremă va da un verdict planului acesteia vizând trimiterea unor azilanți în Rwanda. Dacă planul va fi decretat ilegal, atunci s-ar putea ca Suella Braverman să ceară din nou ieșirea Marii Britanii din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

"A fi ministru de interne a însemnat cel mai mare privilegiu din viața mea. În viitorul apropiat, voi avea mai multe de spus””, a declarat Braverman.

Sunak ar spune că decizia ar reprezenta șansa de a putea promova niște miniștri mai tineri, eliminându-i totodată pe membri mai puțin eficienți ai cabinetului înaintea alegerilor așteptate peste aproape un an.

"Astăzi, Rishi Sunak își întărește echipa din guvern ca să ia decizii cu bătaie lungă în vederea unui viitor mai luminos”, a declarat Partidul Conservator pe platforma de socializare X.

Thérèse Coffey, ministrul mediului, și Steve Barclay, ministrul sănătății, se numără și ei printre miniștri care ar urma să fie demiși. Laura Trott, ministrul sistemului de pensii, și Richard Holden, ministrul transporturilor, se numără printre cei propuși pentru promovare.

Demisia Suellei Braverman survine după ce ea a stârnit indignarea afirmând că dormitul pe străzi ar însemna un "stil de viață” și după ce a criticat poliția metropolitană pentru felul în care a gestionat protestele propalestiniene din ultimele zile.

Evenimentul survine totodată la 13 luni după ce ea fusese silită să-și dea demisia din aceeași funcție de către fostul premier, Liz Truss, pentru încălcări ale securității informaționale, din momentul când ea a apelat la contul său personal de email ca să transmită informații legate de activitatea guvernului.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA