Franța preia de la 1 ianuarie 2022, de la Slovenia, președinția rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni.

Statele membre care dețin președinția Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite "trio-uri", pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Franța (ian.-iun. 2022), Cehia (iul.-dec. 2022) și Suedia (ian.-iun. 2023), conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/. Este a 13-a oară când Franța deține președinția UE, ultima dată fiind în iulie-decembrie 2008, scrie site-ul https://www.lexpress.fr/, potrivit unui documentar Agerpres.

Prioritățile președinției franceze

Franța a ales ca deviză a președinției sale, sloganul "Relansare, putere și apartenență", iar ca logo un U și un E, albastru și roșu, traversate de o săgeată albă, simbol al "ambiției de a merge înainte", a explicat secretarul de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune, în cadrul unei conferințe de presă de prezentare a priorităților președinției, la 9 decembrie 2021.

În cadrul aceleiași conferințe, desfășurate la Palatul Elysee, președintele francez, Emmanuel Macron, a stabilit ca obiectiv general al viitoarei președinții franceze a Consiliului UE, o Europă "puternică în lume", propunând reformarea spațiului Schengen pentru o mai bună protejare a frontierelor europene, și a criteriilor de la Maastricht, conform relatării AFP, din 9 decembrie 2021.

"Dacă ar trebui să rezum într-o frază obiectivul acestei președinții, aș spune că trebuie să trecem de la o Europă de cooperare în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică în lume, deplin suverană, liberă în alegerile sale și stăpână pe destinul său", a declarat Macron, în cadrul conferinței de presă din 9 decembrie.

Președinția franceză a Uniunii este construită în jurul a trei mari domenii: digital, tranziție ecologică și social. În ceea ce privește digitalul, prioritatea președinției va fi reglementarea economică și abilitarea platformelor digitale, în special în fața discursului instigator la ură, cu reglementarea serviciilor și piețelor digitale. Cu privire la tranziția ecologică, obiectivul va fi crearea unui preț al carbonului la granițele Uniunii Europene (UE) pentru produsele importate, iar legat de zona socială, prioritatea va fi stabilirea unei legislații europene privind salariul minim, se arată pe site-ul oficial al președinției franceze, https://presidence-francaise.consilium.europa.eu/fr.

Președinția franceză conturează, de asemenea, o serie de obiective pe termen lung pentru Europa 2030, incluzând domeniile: un nou model de creștere și investiții pentru UE și zona euro; valori europene, cu instrumente de protecție a democrațiilor statelor; tineret, prin extinderea programului Erasmus; cultura, cu o "Academie a Europei" care reunește în jur de o sută de intelectuali din 27 de țări și din toate domeniile, pentru a încuraja dezbaterea europeană; sănătate, prin dezvoltarea unei agenții comune de cercetare, mai scrie site-ul președinției.

O atenție sporită va fi acordată de către președinția franceză și Conferinței pentru Europa, având în vedere că lucrările Conferinței se vor încheia în primăvara anului 2022.

Președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotație, la fiecare șase luni, între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului și conducând reuniunile acestei formațiuni.

Președinția are două misiuni principale: planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului și al grupurilor sale de pregătire și reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții ale UE.