FRANȚAAlegeri legislative: Extrema dreaptă, detașat pe primul loc

Adunarea Națională (Rassemblement national, RN), formațiunea condusă de tânărul Jordan Bardella, s-a clasat detașat pe primul loc duminică în turul întâi al alegerilor legislative istorice din Franța.
Rezultatul scrutinului de duminică ar putea deschide ușile puterii extremei drepte pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, comentează AFP, preluată de Agepres.
Cu 34-34,2% din voturi, RN și aliații săi devansează coaliția de stânga a Noului Front Popular (NFP), care obține 28,1-29,1%, cu mult în fața taberei lui Emmanuel Macron (20,3-21,5 %), la acest vot marcat de o creștere semnificativă a participării, indică două sondaje.
Primele proiecții de mandate pentru viitoarea Adunare Națională, care trebuie citite cu multă precauție, creditează RN și aliații săi cu majoritate relativă puternică sau chiar o majoritate absolută, la finalul turului al doilea al legislativelor pe 7 iulie.
Francezii "au dat un verdict fără apel", s-a bucurat duminică seara Jordan Bardella, 28 de ani, care pare să se apropie nestingherit de Matignon, sediul prim-ministrului.
Al doilea tur al alegerilor legislative va fi "unul dintre cele mai decisive din întreaga istorie a celei de-a Cincea Republici" franceze, fondată în 1958, a adăugat el, dând asigurări că dorește să fie, dacă va câștiga, "premierul tuturor francezilor", "un premier de coabitare care respectă Constituția", dar "intransigent".
Pariul președintelui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională în seara înfrângerii candidaților săi la alegerile europene din 9 iunie este în orice caz definitiv pierdut.
"Blocul macronist" este "practic șters", s-a bucurat șefa extremei drepte, Marine Le Pen, care a pierdut în fața șefului statului la ultimele două alegeri prezidențiale.
"În fața RN, a venit timpul pentru o mare uniune, clar democrată și republicană, pentru turul doi", a afirmat Emmanuel Macron într-o declarație scrisă.
Dar în timp ce "frontul republican" împotriva extremei drepte a continuat să se fisureze de-a lungul anilor, președintele francez nu a clarificat complet atitudinea de urmat în cazul unor dueluri între RN și NFP.
Tenorii din tabăra lui păreau până în prezent să încline spre "nici RN, nici La France insoumise (LFI)", partidul radical de stâng membru al NFP, o poziție criticată la nivel intern.
La stânga, ecologiștii, socialiștii și comuniștii au anunțat că se vor retrage dacă un alt candidat, inclusiv din majoritatea prezidențială, este mai bine plasat pentru a face baraj RN.
Comentarii