Această operațiune de propagandă vastă și sofisticată a produs, timp de mai bine de un an, false site-uri web oficiale franceze și pagini media false, inclusiv „Le Monde”. Marți, Franța a denunțat „războiul hibrid” al Rusiei, notează Le Monde.

Din punct de vedere vizual, pagina web seamănă fără îndoială cu cea a Ministerului francez al Afacerilor Externe. Grafică, logo, link-uri către conturile oficiale ale ministerului de pe rețelele de socializare: asemănător din toate punctele de vedere cu un comunicat de presă oficial al diplomației franceze, așa cum publică în fiecare zi instituția din Quai d'Orsay. Cu excepția faptului că informația publicată - introducerea unui impozit de 1,5% pe „fiecare tranzacție monetară” pentru finanțarea sprijinului militar pentru Ucraina - este total falsă.

Această pagină foarte bine imitată este de fapt partea vizibilă a unei vaste operațiuni de dezinformare ruse, care durează de mai bine de un an. Agenții care au creat și difuzat această pagină fake a diplomației franceze sunt și ei la originea a numeroase imitații ale articolelor media, copiind perfect machetele Le Monde, Le Parisien și 20 Minutes, precum și ale celor mai importante instituții de presă germane. Falsuri similare au fost vehiculate și în Italia, Regatul Unit și Ucraina.

De fiecare dată, același modus operandi: un articol fals care ia o poziție favorabilă Rusiei, criticând de exemplu vizita ministrului francez al Forțelor Armate în Ucraina și anunțând că sancțiunile împotriva Rusiei ruinează economia germană, sau că președintele ucrainean Volodimir Zelenski își duce țara la dezastru.

Marți, Quai d'Orsay a demascat implicarea Rusiei în această vastă operațiune de dezinformare. „Investigațiile efectuate de Viginum [organizația de operațiuni anti-influență] au scos la lumină numeroase elemente care dezvăluie implicarea unor persoane ruse sau rusofone și a mai multor companii rusești în realizarea și desfășurarea campaniei de dezinformare.

Viginum a mai observat că mai multe entități de stat sau entități afiliate statului rus au participat la diseminarea anumitor conținuturi produse în cadrul campaniei”, se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă, care vede în aceasta „o nouă ilustrare” a strategiei hibride pe care Rusia o pune în aplicare pentru a submina condițiile pentru dezbaterea democratică pașnică și astfel să submineze instituțiile noastre democratice”.

La sfârșitul anului 2022, după investigațiile inițiale ale presei germane și ale ONG-urilor EU DisinfoLab și Qurium, Meta a acționat puternic în încercarea de a bloca ceea ce compania considera a fi „cea mai mare și mai complexă operațiune [de dezinformare] de la începutul războiului din Ucraina, cu un nivel neobișnuit de sofisticare și putere”. Proprietarul Facebook a anunțat atunci că a șters peste 1.600 de conturi și 700 de pagini și că a identificat 100.000 de euro investiți prin această operațiune în reclame pe platforma sa. EU DisinfoLab a numit acest grup „Doppelganger” – „sosie” în limba germană, dar și un Ianus malefic în legendele germanice.

Aceste noi elemente denunțate acum de Franța arată, șase luni mai târziu, că Doppelganger este încă activ, ba chiar și-a extins operațiunile, publicând pagini fake ale Ministerului francez al Afacerilor Externe, Ministerului german de Interne sau false pagini media din Europa până în Israel.

Operațiune de un rar rafinament

Campaniile Doppelganger au demonstrat o complexitate tehnică și o subtilitate tot mai mare în ultimele luni. Cel puțin cincisprezece pagini de Facebook au fost create pentru a difuza și sponsoriza mărturiile așa-zișilor muncitori germani disponibilizați recent din diverse structuri industriale, precum Ford și BASF. Publicațiile nu fac referire la Ucraina, dar sugerează cu tărie că liderii țării lor, manipulați de Statele Unite, i-au abandonat și preferă să investească fonduri în „conflicte” al căror nume este nu este niciodată dat în mod explicit.

Aproximativ 15 conturi false ale unor așa-ziși angajați în industria germană au difuzat reclame pe Facebook. „Este o operațiune bine concepută, desfășurată de oameni care s-au gândit mult la ceea ce făceau”, observă Secretariatul General pentru Apărare și Securitate Națională (SGDSN) din Franța, care include în special Viginum. Pe lângă elementele discursului clasic al Kremlinului, campaniile „par a avea ca scop secundar a-i face pe oameni să creadă că există sprijin popular pentru Rusia în cadrul Uniunii Europene”, notează SGDSN. „Este o acțiune persistentă – cei care finanțează aceste operațiuni par să creadă cu putere că merită”.

În Franța, rețeaua de pagini false de Facebook a servit și la distribuirea masivă a tweet-urilor lui Florian Philippot, fosta mână dreaptă a lui Marine Le Pen, referitoare la războiul din Ucraina, sau a unui videoclip din publicația franceză Omerta, care apără pozițiile pro-ruse.

Pe Twitter, conturile lui Doppelganger au fost, de asemenea, folosite în mod regulat pentru a sugera că persoane apropiate Kremlinului citesc articole false create de operațiune. Fostul senator Yves Pozzo di Borgo, susținător fervent al Rusiei, a retransmis un articol fake din Le Parisien în care susținea că ucrainenii dezertează în masă. În Franța, reclamele Facebook difuzate de operațiunea D. din februarie 2023 încoace au strâns aproape 3 milioane de vizualizări în total, potrivit estimărilor rețelei de socializare.

Operațiunea Doppelganger și-a creat și propriile media, începând cu un site numit „Reliable Recent News”, care publică zilnic articole în mai multe limbi, inclusiv în franceza de software de traducere automată. Site-ul, inițial numit Rrussianews, de la Reliable Russian News, „Știri rusești de încredere”, a fost identificat la sfârșitul anului 2022 de Meta ca o parte cheie a infrastructurii Doppelganger. Se prezintă ca un „portal de știri necomercial, cu birouri editoriale în Germania, Italia, Spania și Serbia”, dar nu dezvăluie niciodată identitatea creatorilor și a jurnaliștilor săi.

Publică în special video vox pop-uri în care cetățenii francezi, germani, polonezi sau chiar americani sunt chestionați despre războiul din Ucraina – întotdeauna pentru a critica sprijinul occidental pentru Kiev, folosind uneori montaje înșelătoare. Unele dintre aceste videoclipuri sunt ulterior difuzate de rețeaua publicitară Facebook a lui Doppelganger. În cursul lunii mai, RRN a difuzat chiar un interviu, scris și video, al europarlamentarului RN Thierry Mariani, cunoscut pentru apropierea de Rusia lui Vladimir Putin, distribuit apoi pe Twitter. Mesajul lui Mariani a fost apoi preluat foarte repede și inserat în mai multe conținuturi sponsorizate pe Facebook aparținând rețelei Doppelganger.

Cine se află în spatele RRN? În videoclipurile difuzate de site nu apar niciodată chipurile sau numele jurnaliștilor. Le Monde a reușit să identifice o femeie franco-rusă care a realizat cel puțin două videoclipuri pentru site, care a declarat că a publicat aceste imagini pe conturile ei personale și că apoi au fost preluate de RRN, fără a fi plătită pentru asta. Mariani explică, la rândul său, că a fost contactat de un tânăr jurnalist rus de limbă franceză pe care îl cunoștea și care i-a spus să ajute o publicație tânără în procesul de dezvoltare.

Fals ONG

Le Monde a identificat și un fals ONG de protejare a vieții private, numit „Facts Matter”, aparținând aceleiași rețele de dezinformare. Site-ul său este prezentat ca fiind al unei simple asociații. Contactat, ONG-ul nu a răspuns solicitărilor Le Monde și câțiva dintre „partenerii” săi postați pe site au răspuns că nu au auzit niciodată de această organizație. Site-ul publică în principal articole care se referă la companii de tehnologie occidentală. O recentă postare în limbajul FSB acuză Statele Unite și Apple că au desfășurat o vastă campanie de spionaj pe telefoanele diplomaților ruși.

„Facts Matter” este la rândul său citat de două site-uri stranii de știri franceze, „La Virgule” și „France et EU”, create cam în aceeași perioadă și găzduite pe servere similare, care sunt alte variante ale Doppelganger. Investigațiile efectuate de serviciile statului francez au identificat și alte site-uri de „informații” francofone, notrepays.today, candidate.news, sau let's-y.social, create tot de Doppelganger. Cine a creat această infrastructură complexă și costisitoare? În decembrie 2022, Meta a indicat două companii de comunicare ruse, „Struktura” și „Agenția de Design Social”, care lucrează în principal pentru organisme publice ruse, inclusiv Ministerul de Interne și Duma, camera inferioară a Parlamentului rus.

Unele elemente sugerează că Doppelganger are și un scop intern. Multe conținuturi ale acestei operațiuni au fost preluate, uneori simultan, de canalele de limbă rusă, pe Telegram, ca „dovadă” a ineficacității sancțiunilor împotriva Rusiei sau pentru a-și asigura cititorii că populațiile europene refuză să susțină Ucraina și că sunt aproape de a se revolta împotriva conducătorilor lor. Astfel, falsul comunicat al Quai d'Orsay a fost difuzat pe cel puțin trei canale Telegram de limbă rusă și pro-Kremlin încă din 26 mai, în timp ce primele reclame care îl promovau în Franța au început abia pe 1 iunie.

Oamenii din spatele Doppelganger nu par gata să renunțe. La doar câteva minute după publicarea comunicatului prin care se denunța metoda lor, aceștia au publicat un nou val de documente false, de data aceasta cu inițialele Ministerului francez de Interne, avertizând în legătură cu un „nou tip de escrocherie” comis de „migranți și refugiați, adesea din Ucraina”.

(Anchetă realizată de Florian Reynaud și Damien Leloup în colaborare cu Christo Buschek, jurnalist la „Paper Trail Media” și „Der Spiegel”)

sursa: RADOR