Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a numit pe fostul ministru de externe ca viitor comisar european, înlocuindu-l pe Thierry Breton după demisia acestuia din forul executiv al organizației, scrie ediția britanică a Financial Times.

Surprinzătoarea numire, de luni, a lui Stéphane Séjourné survine după ce, motivându-și demisia, Breton a criticat un acord intervenit între Macron și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyene, în vederea uneii poziții mai puternice a Franței dacă țara își va schimba candidatul.

Schimbarea a survenit cu mai puțin de 24 de ore înainte ca von der Leyen să-și anunțe noua formație de comisari, fiind totodată cea mai recentă perturbare care îi afectează și așa procesul de formare a unei echipe în vederea noului ciclu de cinci ani.

Séjourné este un aliat apropiat al lui Macron după ce, anterior, el a condus  grupul liberal al Reînoiriii din Parlamentul Europen.

Luni, Palatul Elysée a declarat că Séjourné întrunește toate criteriilr necesare pentru ocuparea acestei funcții după ce a for lider al grupului Reînoirii. „Atașamenatul său față de Europa îi va permite să-și respecte întrutotul programul destinat suveranității (europene)”, se arată în declarație, aceasta adăugând că Macron a pledat de multă vreme pentru o mai mare autonomie europeană în privința unor probleme cum ar fi cele vizând politica industrială și cea a competitivității.

Înlocuirea lui Breton cu Séjourné a fost pregătită anticipat în cursul unor discuții într-un cadru privat dintre Macron și von der Leyen, după cum afirmă două persoane la curent cu tratativele, demersul permițând astfel Franței să dețină cel mai important rol în colegiul viitor de comisari.

Demisia lui Breton din funcția unuia dintre cei mai importanți și mai fermi comisari din UE – el coordona politica industrială, pe cea de apărare, precum și respectarea durei Legi referitoare la Serviciile Digitale, cele care reglementează activitatea marilor companii tehinologice – survine și ca un afront la adresa lui von der Leyen, care ar fi pus la cale acordul fără să-l informeze.

„Cu câteva zile în urmă... ați cerut Franței să retragă numele meu – din niște motive personale pe care nu le-ați discutat niciodată cu mine – oferind în schimb Franței un portofoliu care s-ar dovedi mult mai influent”, a subliniat el într-o scrisoare adresată lui von der Leyen, postată pe X.

Demersurile lui von der Leyen „au dovedit în continuare dubiile legate de guvernarea comisiei”, a mai scris Breton, el adăugând că va demisiona imediat.

„Ce aiureală grozavă!”, a comentat un aliat politic al lui von der Leyen.

Breton nu a specificat „motivele personale” invocate pentru presupusa intervenție a lui von der Leyen în ceea ce, potrivit declarației sale, ar fi fost „ultimele discuții legate de componența viitorului colegiu”, așa cum sunt cunoscuți comisarii la nivel colectiv.

Von der Leyen este cea care decide ce țări primesc o funcție în cadrul comisiei, iar multe țări mari, printre care Franța și Italia, au susținut-o în vederea unui portofoliu mai puteric, legat de politicile industriale și economice.

Demisia pune capăt unor încordate relații de lucru între von der Leyen și Breton, care au fost deseori divergente în plan politic și ca retorică. El a contestat multă vreme felul dur în care conduce comisia și incapacitatea ei de a-și delega puterea  unor comisari, sau de a-i aprecia.

Reacționând în urma scrisorii lui Breton adresate lui von der Leyen, un diplomat european a spus: „Între ăștia doi nu s-a destrămat niciun fel de iubire”.

Un purtător de cuvânt al comisiei a spus că von der Leyen „îi mulțumește (lui Breton) pentru activitatea depusă în decursul mandatului”. El a refuzat să comenteze conținutul scrisorii de demisie sau pe cel al convorbirilor purtate în plan privat cu Macron.

Același purtător de cuvânt a declarat că o decizie în privința persoanei care va prelua portofoliul lui Breton încă nu a fost luată.

Potrivit Palatului Elysée, Séjourné a fost propus cu binecuvântarea noului premier Michel Barnier – un conservator și fost negociator din partea UE în privința Brexitului - care încearcă să formeze un nou guvern după alegerile parlamentare deloc decisive din Franța, survenite în această vară.

Înaintea demisiei lui Breton și înainte ca Séjourné să fi fost numit, o serie de țări și-au schimbat candidații pentru o funcție a comisiei în urma presiunilor exercitate de von der Leyen în vederea numirii unor femei, din dorința de a se ajunge la un echilibru în materie de gen.

Potrivit unei declarații a purtătorului său de cuvânt, von der Leyen intenționa ca, marți, să-și anunțe totuși noua formație de comisari. Toți cei nominalizați, câte unul din fiecare cele 27 de state membre, trebuie aprobați de Parlamentul European înaintea preluării funcției.

Date fiind o serie de dispute interne, Slovenia este țara care trebuie încă să își numească un candidat.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA