Autoritățile francete monitoritează zonele de la granița italo-franceză de la Ponte San Ludovico, cât și cea din amonte, la San Luigi, în Ventimiglia, pentru a controla mișcările migranților, scrie La Stampa.

De câteva zile, autoritățile transalpine au întărit controalele în zonele deluroase dintre Italia și Franța, în Val Roya, în hinterlandul Ventimiglia, dar și pe porțiunile de potecă care duc la Passo della Morte, deasupra punctului de trecere a frontierei Podul San Luigi.

Au fost intensificate controale trenurilor, nu doar pe linia Ventimiglia-Nisa, ci și pe linia Ventimiglia-Cuneo, care trece prin teritoriul francez, și pe linia Breil-Nisa, care pleacă din partea franceză a Val Roya pentru a ajunge în capitala Coastei de Azur.

Autoritățile au intensificat și supravegherea drumurilor care leagă Franța de Italia, deoarece tot mai mulți străini încearcă să treacă granița fără a fi observați la punctele oficiale de trecere a frontierei, urcând poteci de deal sau de munte. Vânători alpini din batalionul 27 staționat în Savoia, au fost dislocați de ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, pe tabla de șah a graniței de sud-est.

Noile forțe care sosesc în departamentul Alpilor Marittimi, desfășurate cu cea mai mare confidențialitate, sunt alcătuite din o jumătate de duzină de vehicule și aproximativ cincizeci de oameni care vor monitoriza pe rând drumurile, dar și albiile râurilor, prin utilizarea dronelor și a echipamentelor portabile cu o mai mare autonomie și rază de recunoaștere.

Prefectul Alpilor Marittimi a negat în schimb intenția de a construi o tabără de refugiați în zona Menton, la granița cu Italia.

''Asist din 2015 la închiderea unilaterală a frontierei, o derogare la Schengen care, îmi amintesc, este un acord pe care se întemeiază însuși principiul existenței Europei. Am spus-o și o repet: Europa a murit la Ventimiglia'', a declarat agenției Adnkronos Flavio Di Muro, primarul din Ventimiglia, membru al Ligii Nordului, același care, pentru a-și proteja concetățenii îngrijorați de conviețuirea forțată cu migranții din oraș, a pus paznici înarmați la cimitir.

''În momentul de față nu există drone sau elicoptere, evident că aceste soluții privesc alte zone de frontieră dintre Italia și Franța, mai mult în hinterland și în zonele împădurite, dar nu și la Ventimiglia. În timp ce, totuși, în Ponte San Ludovico, la granița de la malul mării, a început construcția unui loc de izolare a migranților. Francezii îi obligă pe cei pe care îi găsesc pe teritoriul lor să-și petreacă acolo noaptea și apoi îi predau a doua zi înapoi poliției de frontieră italiene''.

"Nu a crescut, chiar dacă așa s-a anunțat numărul camioanelor, sau cel al jandarmilor în oraș, însă la Ventimiglia se respiră multă tensiune, multă îngrijorare pentru un aflux care ar putea crește. În ceea ce mă  privește, eu unul încerc să fac tot posibilul pentru a anticipa propuneri și soluții. Sunt de acord cu decretul care tocmai a fost dat de guvern cu privire la CPR (centrele de detenție pentru repatrieri), pentru că ne permite să-i scoatem din oraș pe subiecții mai violenți'', a declarat primarul din Ventimiglia.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA