Charles Michel: "Nu putem ignora China".

Ursula von der Leyen este de partea Statelor Unite în războiul comercial cu China, dar Franța și Germania nu sunt de acord. Astfel, președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost nevoit să intervină în dezbatere pentru a încerca să redimensioneze poziția instituțiilor UE față de Beijing, relatează Il Fatto Quotidiano.

"Nu există echidistanță între UE și China, dar nu o putem ignora și nu putem evita dialogul", a clarificat Michel. Astfel, poziția belgianului arată noua "ruptură" internă care riscă să despartă Uniunea Europeană.

Totul a început pe 10 martie cu întâlnirea dintre Joe Biden și președintele Comisiei, la Washington.

La finalul întâlnirii bilaterale, care s-a concentrat pe stimulentele extraordinare americane în domeniul tehnologiilor ecologice și pe consecințele negative pe care acestea le pot avea asupra proiectului green al UE, a reieșit că una dintre strategiile convenite între Ursula von der Leyen și Joe Biden este îndepărtarea cât mai mult posibil a cancelariilor europene de Beijing, în vederea limitării dependenței UE de unele produse cheie pentru schimbarea ecologică.

"Un acord pe chestiuni critice" pentru "a asigura lanțuri de aprovizionare sigure pentru baterii în UE și pentru a garanta accesul pe piața americană", după cum a afirmat Ursula von der Leyen pe marginea întâlnirii.

Ca dovadă că și UE vrea să se elibereze treptat de China, președintele a adus în Biroul Oval decizia Olandei, imediat după cea a Japoniei, de a bloca exportul de tehnologii pentru producerea de microcipuri către Beijing.

O victorie pentru Biden, care de luni de zile încerca să-și convingă aliații să facă acest pas decisiv și care se pregătește să înăsprească și mai mult restricțiile pentru exporturile de semiconductori către China, luna viitoare.

Însă, inițiativa nu a fost pe placul mai multor cancelarii europene, chiar foarte influente.

Potrivit surselor europene citate de Il Fatto Quotidiano, Franța și Germania și-au exprimat divergența în Consiliul UE. Consiliul însuși și-a manifestat disensiunea, după publicarea documentului comun produs în timpul summitului de la Washington.

În opinia acestora, președintele Comisiei UE și-a depășit mandatul pe direcția "geostrategică", în ceea ce privește exporturile și investițiile, punându-și semnătura pe o poziție apreciată "diferită" față de ceea ce a  stabilit Consiliul European în octombrie anul trecut, iar acest lucru a dus la solicitarea "unei păreri" de la cabinetele juridice.

După cinci zile de tensiune între liderul de la Palatul Berlaymont și principalele cancelarii europene, sosesc cuvintele lui Michel care, pe de o parte, redimensionează mesajul lansat de Ursula von der Leyen la finalul întâlnirii bilaterale cu Biden și, pe de altă parte, exprimă printre rânduri dezacordul exprimat de unii șefi de stat și de guvern din UE.

Pe tema competitivității, "trebuie să lucrăm pe termen lung. Trebuie să accelerăm uniunea pieței de capital și să lucrăm la inovație, asupra căreia trebuie să facem mai mult și mai bine", a spus Michel. Și, apoi, a atins imediat punctul dureros al chestiunii: "Nu există echidistanță între SUA și China, suntem un aliat istoric și fidel al americanilor. În același timp, China este o realitate, un jucător important.

Din acest motiv, pe de o parte, trebuie să privim China în ochi în apărarea valorilor fundamentale, să ne angajăm să reducem dependențele UE, să dialogăm cu Beijingul pe probleme globale, de la schimbările climatice la sănătate". Michel reiterează, apoi, că "China este un jucător cheie pe scena internațională. Și acesta este un fapt concret. Prin urmare, există o serie de puncte asupra cărora trebuie să ne concentrăm în relația noastră cu China".

Dar este clar că pe unele aspecte este necesară reechilibrarea raportului de putere dintre părți: "În primul rând, trebuie să fim fermi, să ne privim în ochi, să ne apărăm valorile, democrația, drepturile omului, care pentru noi sunt atât de importante.

De asemenea, trebuie să lucrăm pentru a încerca să reducem dependența, care poate fi costisitoare. Am văzut-o cu Rusia în materie de energie, așa că trebuie să reechilibram relațiile economice cu China, mai ales când vine vorba de puncte strategice pentru viitoarea prosperitate a Europei", a concluzionat Charles Michel.

În acest sens, Ursula von der Leyen a anunțat că joi va fi aprobată Legea materiilor prime critice, pentru a garanta aprovizionarea de materiale critice pentru tranziția digitală și ecologică:

"Aceste minerale alimentează telefoane și vehicule electrice, cipuri și baterii, panouri solare și turbine eoliene. Nu pot funcționa fără materiale critice, iar cererea lor va crește drastic în următorii ani și decenii. După cum știți cu toții, astăzi UE este puternic dependentă de unele țări terțe pentru aceste materii prime strategice. Primim 98% din proviziile noastre de pământuri rare și 93% din magneziul nostru din China".

Sursa: RADOR