Premierul francez Jean-Marc Ayrault a anuntat sambata seara ca Parisul va cere "in zilele urmatoare" o reuniune a Consiliului European pentru a se reglementa, "la scara europeana", problema romilor, informeaza AFP.

"Am decis - iar cel care va face acest lucru va fi ministrul delegat al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve - sa avem discutii discutii cu guvernul roman si cel bulgar, deoarece este vorba de cetatenii lor", a declarat premierul, raspunzand la intrebarile tinerilor socialisti din cadrul universitatii de vara a Partidului Socialist la La Rochelle (vestul Frantei).

"Vrem ca aceasta problema sa fie tratata la scara europeana si vom cere in urmatoarele zile organizarea unei reuniuni a Consiliului European", care ii va reuni pe ministrii in cauza si "care se va concentra pe aceasta problema", a declarat Ayrault.

Cu privire la aceasta problema, premierul francez a dat asigurari ca nu vrea sa se ascunda "cu capul in nisip".

Ayrault a prezidat deja miercuri o reuniune interministeriala cu privire la acest subiect, dupa desfiintarea in timpul verii a taberelor ilegale de romi, ceea ce a suscitat criticile unor asociatii si a unor membrii din aripa de stanga a Partidului Socialist.

Guvernul francez a decis apoi sa relaxeze conditiile de angajare pentru romani si bulgari, principalele nationalitati de romi.

Politica de "fermitate" a guvernului socialist cu privire la desfiintarea taberelor ilegale precum si expulzarile efectuate de ministrul de Interne Manuel Valls au starnit neliniste in interiorul stangii franceze si a provocat punerea sub observatie a Frantei de catre Comisia Europeana.

Miercuri, Comisia a salutat "atitudinea foarte constructiva a guvernului francez in cautarea de solutii adecvate, precum si vointa sa de a coopera cu Comisia si celelalte state membre ale Uniunii Europene", intr-un comunicat al purtatorului sau de cuvant, Olivier Bailly.

Comisarul pentru Justitie Viviane Reding a subliniat anterior ca asteapta din partea Parisului "masuri concrete si finantari precise" pentru imbunatatirea situatiei romilor.

V.M.