Pentru prima dată în istoria Republicii Federale din 1949 încoace, un cancelar nu a reușit să fie ales în primul tur de scrutin, marți, 6 mai, scrie „Le Monde” (Franța).

Ales în cele din urmă cu 325 de voturi din 630, Friedrich Merz își începe mandatul foarte slăbit.

Cine sunt trădătorii? Care membri ai partidului majoritar i-au provocat o asemenea umilință lui Friedrich Merz în Bundestag, marți, 6 mai, forțându-l să părăsească sala în mijlocul huiduielilor extremei drepte?

A fost noul cancelar, ales în sfârșit în această după-amiază în al doilea tur de scrutin, victima intrigilor politice, a lipsei de disciplină de partid sau pur și simplu a imprudenței unor aleși?

Întrucât votul a fost secret, între cele două runde au circulat cele mai nebunești teorii – inclusiv ipoteza unei lovituri de stat – despre cel pe care toți europenii îl așteaptă să ofere o nouă direcție Uniunii. Slăbit de această palmă politică, el va fi primit miercuri la Paris de președintele francez Emmanuel Macron.

Niciodată în istoria Republicii Federale, din 1949 încoace, nu s-a întâmplat ca un cancelar desemnat să nu fie ales în Adunarea Federală în primul tur de scrutin. Optsprezece membri ai majorității au refuzat să voteze pentru el, ceea ce l-a făcut să eșueze cu șase voturi din 630 de membri. Eșecul de început al lui Merz a cufundat Germania în frică, chiar dacă acesta a promis că va restabili stabilitatea și încrederea.

Aceasta este a doua criză politică pe care au depășit-o germanii în decurs de șase luni de la căderea guvernului Scholz în noiembrie, o situație extrem de neobișnuită în Germania.

Unda de șoc a fost atât de violentă încât a provocat prăbușirea pieței bursiere din Frankfurt cu 2,5% pentru o perioadă scurtă de timp, înainte de a-și reveni spre sfârșitul după-amiezii. Olaf Scholz, care își trăia ultimele ore ca cancelar, a părăsit sala dând din cap, îngrozit de spectacol.

„Cufundați țara în insecuritate”

Pentru Merz, acest start este un eșec major de care s-ar fi putut lipsi. De la victoria sa la limită din 23 februarie, rata sa de popularitate a continuat să scadă. Puțin peste o treime dintre germani îl consideră „capabil” să fie cancelar, potrivit celui mai recent sondaj realizat de televiziunea publică (ZDF). Nu numai că și-a pierdut încrederea alegătorilor după ce și-a încălcat promisiunile din campanie privind disciplina fiscală și politica de migrație, dar neîncrederea din propria tabără este un avertisment din partea unei majorități care s-a dovedit foarte fragilă.

Cu un avans de doar doisprezece voturi, nu va putea să-și impună reformele printr-o scrisoare trimisă prin poștă. „Prima rundă a arătat că nu aveți o majoritate stabilă în această cameră, domnule Merz!” a remarcat Irene Mihalic, una dintre purtătoarele de cuvânt ale Verzilor (opoziție). „Cufundați țara în insecuritate”, a adăugat ea.

Merz a militat pentru o schimbare politică ce avea să pună capăt anilor haotici ai erei Scholz. Contractul coaliției sale cu Partidul Social Democrat (SPD) se intitulează „Responsabilitate față de Germania” (Verantwortung für Deutschland). „Nu vom oferi spectacolul dezacordului oferit de guvernul anterior”, a promis el.

„Reglări meschine de conturi”

A început prost... Ambele partide din coaliție s-au învinovățit reciproc pentru fiasco-ul din Bundestag. În cadrul SPD, liderul grupului parlamentar a jurat că parlamentarii săi au respectat instrucțiunile de vot.

În tabăra conservatoare, sunt suspectați unii rebeli. Abandonarea de către Merz a disciplinei bugetare tradiționale și propunerea sa de înăsprire a politicii de migrație au nemulțumit unii alegători, dar și pe unii dintre propriii săi parlamentari, care au putut să-și exprime nemulțumirea votând împotriva sa în primul tur.

Markus Söder, liderul puternicei federații conservatoare bavareze (CSU), a fost obligat să-și cheme colegii la rațiune pentru a-l salva pe cancelar. Alegerile nu sunt despre „reglări de conturi mărunte”, a declarat el între cele două tururi de scrutin. „Este vorba despre instaurarea unui guvern și de stabilitatea Republicii Federale Germania”, a insistat el.

Cercurile de afaceri, care sperau la o revenire a încrederii, și-au exprimat îngrijorarea.

Federația tinerilor antreprenori a deplâns un spectacol destul de tulburător: „În aceste vremuri incerte, Germania are nevoie de o guvernare fiabilă”, a declarat Thomas Hoppe, președintele acesteia. Aceste intrigi politice pun în pericol prosperitatea țării noastre și alimentează extremiștii”.

Într-adevăr, extrema dreaptă, al doilea grup parlamentar ca mărime și cea mai mare forță de opoziție din Parlament, a fost singura care s-a bucurat de înfrângerea conservatorilor. Tino Chrupalla, copreședintele AfD (Alternativa pentru Germania), a salutat startul ratat al lui Merz, spunând: „A fost o zi foarte bună”.

Sursa: Rador Radio România