Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au transmis mesaje de solidaritate cu ocazia Zilei Europei, sărbătorită în acest an în condiții excepționale din cauza pandemiei COVID-19.

Președintele Consiliului European - Charles Michel: Europa înseamnă libertate, toleranță, sinceritate, diversitate, respect, inovație, creativitate și dinamism.

Premierul Croației - Andrej Plenković: În ciuda pandemiei COVID-19, trebuie să ieșim din această situație mai puternici.

Cancelarul german Angela Merkel: Germania va preua președinție Consiliului UE în luna iulie. Scopul nostru este ca Europa să iasă mai puternică din pandemia de COVID-19.

Premierul Portugaliei - António Costa: Europa este cel mai mare spațiu economic al bunăstării, este ceea ce ne dă putere să facem față provocărilor globale.

Premierul Sloveniei - Janez Janša: Europa este alegerea noastră conștientă. O alegere în speranța păcii, a libertății și prosperității. 

Președintele Franței - Emmanuel Macron: Să îndrăznești să reinventezi, să unești, să gândești și să acționezi pentru viitor, acesta este spiritul european de care avem nevoie astăzi, încă o dată.

Premierul Cehiei - Andrej Babiš: În aceste vremuri dificile, trebuie să luptăm pentru prosperitate și pentru pace și sunt sigur că împreună putem reuși.

Premierul Suediei - Stefan Löfven: Eu numesc Europa "societățile puternice", cu prosperitate pentru cei care au nevoie de ea și unde fiecare copil are cele mai bune șanse în viață.

Premierul Spaniei - Pedro Sánchez: În aceste vremuri de criză sanitară și de suferință, văd Europa ca fiind casa noastră și refugiul nostru.

Premierul Belgiei - Sophie Wilmès: Unirea forțelor pentru a fi mai puternici, acesta este principiul Europei.

Premierul Ungariei - Viktor Orban: Dacă nu acum, atunci când? Nu a fost niciodată o nevoie mai mare de cooperare între statele UE cum este acum.

Premierul Poloniei - Mateusz Morawiecki: Europa este mai mult decât o moștenire. Este o promisiune a viitorului în care regula fundamentală este solidaritatea.

Premierul Danemarcei - Mette Frederiksen: Această criză ne-a învățat că trebuie să găsim soluții comune. Asta este ceea ce trebuie să facem în Europa și va reprezenta ieșire din criză.

Președintele Ciprului - Nicos Anastasiades: Ceea ce se cere este ca Europa să fie vizibilă. Așa putem onora această zi.

Premierul Irlandei - Leo Varadkar: În ultimele două decenii, Europa unită a reușit foarte multe, iar când vine vorba de viitor trebuie să ne concentrăm pe acele provocări pe care le putem depăși doar dacă lucrăm împreună.

Președintele Comisiei Europene - Ursula von der Leyen: Pentru mine Europa este acasă. Pentru părinții mei a fost pace. Pentru generația mea este libertate și stat de drept.

Președintele Lituaniei - Gitanas Nausėda: Sunt mândru că lituanienii fac parte din națiunile care au cea mai puternică încredere în viitorul Europei.

Premierul Greciei -  Kyriakos Mitsotakis: Europa a fost o zeitate greacă. Continuă să ne îndrume călătorind prin țările noastre, protejând continentul.

Premierul Italiei - Giuseppe Conte: Robert Schuman a spus că „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.” Europa are nevoie de această credință pentru a depși criza COVID-19.

Premierul Letoniei - Krišjānis Kariņš: Europa poate fi descrisă în trei cuvinte după cum urmează - piață unică, democrație și stat de drept.

Premierul Luxemburgului - Xavier Bettel: Europa înseamnă eu, tu, noi, voi, toți împreună.

Premierul Olandei - Mark Rutte: Când oamenii mă întreabă la ce ajută cooperarea europeană, am mereu un răspuns simplu - pentru locurile noastre de muncă și pentru securitate.

Premierul Slovaciei - Igor Matovič: Europa poate fi uneori un pic plictisitoare sau complicată, dar în același timp ne face să ne simțim în siguranță și apărați.

Premierul Maltei - Robert Abela: Aștept cu nerăbdare o mai bună cooperare astfel încât UE să poată trece la pasul următor pentru a îndeplini așteptările cetățenilor.

Premierul Estoniei - Jüri Ratas: Pentru mine, Europa este acasa, unde sunt prietenii noștri, unde ne putem plimba în voie, unde economia este puternică și de succes.

Premierul Bulgariei - Boyko Borissov: Europa este cel mai bun loc în care poți trăi, ce la bun loc pentru democrație, solidaritate și drepturile omului.

Cancelarul Austriei - Sebastian Kurz: Nu este doar despre a proteja ceea ce avem acum, ci și despre a munci din greu în fiecare zi pentru a face UE mai puternică și mai de succes.

Președintele României - Klaus Iohannis: Am deplină încredere în viitorul UE. Să tranformăm actuala criză în cea mai puternică lecție de solidaritate.

Premierul Finlandei - Sanna Marin: Chiar și în vremuri dificile, este important să apărăm valorile noastre comune - libertate, democrație și repsect pentru drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Președintele Parlamentului European - David Sassoli: Le transmit Guvernelor și instituțiilor să fie curajoase și ambițioase. Este sigura modalitate de a câștiga încrederea cetățenilor noștri.