Liderul de extremă dreapta al cărui partid a câștigat 37 de locuri la alegerile legislative are nevoie de 76 de deputați din cei 150 pentru a guverna în Olanda, notează Le Figaro.

Geert Wilders, câștigător al alegerilor legislative din Țările de Jos în urmă cu o săptămână, și-a văzut reduse speranțele de a guverna odată cu refuzul de miercuri  al unui potențial partener de a intra în coaliție cu el din cauza pozițiilor lui extremiste.

Partidul pentru Libertate (PVV) al a lui Geert Wilders a câștigat 37 de locuri în camera inferioară, mult mai mult decât au prezis sondajele. Geert Wilders are nevoie de sprijinul a 76 de deputați din cei 150 din adunare pentru a guverna și, prin urmare, caută parteneri pentru a construi o coaliție majoritară, așa cum se obișnuiește în Olanda.

Noul Contract Social (NSC, 20 de locuri) a fost văzut ca un posibil partener, dar liderul său, Pieter Omtzigt, a scris într-o scrisoare către negociatorul însărcinat cu explorarea posibilelor acorduri că "grupul NSC nu vede nicio bază pentru a intra în discuții cu PVV asupra unui guvern majoritar sau minoritar".

Profesiunea de credință a PVV "conține poziții care, în opinia noastră, sunt contrare Constituției (...) tragem o linie roșie", explică Pieter Omtzigt. Acest manifest pledează pentru interzicerea moscheilor, a Coranului și a purtării baticului de către femeile musulmane, precum și pentru organizarea unui referendum privind ieșirea Olandei din Uniunea Europeană ("Nexit").

Geert Wilders și-a moderat pozițiile în timpul campaniei electorale și a subliniat încă din noaptea alegerilor că intenționează să fie "prim-ministrul tuturor olandezilor", fără deosebiri legate de origine sau religie. "Remarcăm că Geert Wilders a spus că a vrut să pună părțile puse la îndoială ale manifestului său 'în frigider'. Dar ce vrea să spună prin asta nu este clar. Care este starea manifestului PVV în prezent?" a întrebat NSC.

Liderul acestui nou partid a menționat și "mai multe obstacole" în calea unei colaborări cu PVV, precum Ucraina, "Nexit" și politica fiscală. Pieter Omtzigt a sugerat, în cazul eșecului negocierilor pentru formarea unei coaliții, numirea unui "guvern de experți".

La încheierea scrutinului, Geert Wilders s-a declarat în favoarea unei coaliții cu NSC, Mișcarea agricultor-cetățean (BBB, șapte locuri) și Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD, 24 de locuri), centru dreapta. Dar acest partid, din care provine prim-ministrul în exercițiu Mark Rutte, a exclus deja să meargă într-un guvern condus de Geert Wilders, asigurând totodată că va fi gata să "susțină o coaliție de centru-dreapta".

Geert Wilders și-a reiterat apelul către liderii partenerilor pe care îi favorizează să stea în jurul unei mese și "vadă ce este posibil". El a spus că el și partidul său sunt pregătiți să fie "fermi, dar rezonabili" în politicile lor și că "nimeni nu ar trebui să se îndoiască că eu sunt pentru toți olandezii, creștinii, musulmanii sau necredincioșii".

Totodată, el a vorbit despre posibilitatea unui guvern minoritar, dacă nu se va reuși construirea unei coaliții majoritare. Procesul post-electoral a suferit un eșec odată cu demisia, luni, a negociatorului însărcinat de Geert Wilders cu conducerea discuțiilor.

Majoritatea analiștilor cred acum că un guvern nu poate fi format înainte de jumătatea anului 2024. A fost nevoie de 271 de zile pentru a constituirea guvernului lui Mark Rutte după alegerile din 2021.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA