O comisie a Parlamentului georgian a respins dreptul de veto al președintei Salome Zurabichvili asupra legii agenților străini, așa-numita lege rusă, relatează Euronews.

UPDATE

Parlamentul Georgiei a anulat marți veto-ul prezidențial și a adoptat controversata sa lege „agenților străini”, care a declanșat proteste masive și critici la nivel internațional.

Parlamentarii opoziției au lipsit, iar cei ai partidului la putere Visul Georgian au anulat veto-ul prezidențial, cu 84 pentru și 4 contra.

++++

Decizia luată luni de Comisia Judiciară deschide posibilitatea unui vot în plenul Legislativului de marți pentru a trece peste veto. Potrivit președintelui și multor alți critici, proiectul de lege va limita libertatea presei, va împiedica accesul la justiție și va limita șansele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană. Consecințele asupra libertății presei și a presei sunt și ele extrem de îngrijorătoare.

Legea prevede ca mass-media și organizațiile neguvernamentale care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate să fie  înregistrate ca „entități care urmăresc interesele unei puteri străine”. Oponenții o numesc „legea rusă” pentru că seamănă cu legislația adoptată de Moscova în 2022.

Zurabichvili a refuzat legea pe 18 mai, după ce a fost adoptată în Parlament de deputații din partidul de guvernământ Visul Georgian și aliații săi. Dacă legea este votată în Parlament, majoritatea, care deține insttumentele necesare, poate elimina cu ușurință vetoul.

Duminică, Zurabichvili și prim-ministrul Irakli Kobakhidze s-au criticat reciproc în discursurile din timpul ceremoniei organizate de Ziua Independenței Georgiei.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA