Vizita de stat în China a premierului italian, Giorgia Meloni a fost însoțită de multe controverse. Motivul disputei: prezența fiicei sale Ginevra, relatează Euronews.com.

Nu este prima dată când Meloni este criticată pentru alegerea de a-și duce fiica într-o călătorie oficială. S-a întâmplat și în 2022, în timpul summitului G20 de la Bali. „Am dreptul să fiu mamă așa cum cred”, a răspuns atunci premierul, apărându-și decizia.

De data aceasta, însă, a fost criticată și pentru că a coborât treptele avionului în fața fotografilor cu fetița lângă ea, chiar dacă nu este clar unde ar fi trebuit să o lase. Critici oarecum exagerate, în epoca influencerelor ocupate să arate până și schimburile de scutece ale copiilor lor, cu tot cu mărcile sponsorilor la vedere. Cu toate acestea, Meloni reprezintă guvernul italian.

Și în trecut, premierul a evidențiat dificultățile maternității și alegerea constantă pe care femeile par a fi nevoite să o facă, adică între carieră și familie.

Răspunsul lui Meloni la controversa privind călătoria de stat în China cu fiica sa

"Mă face să zâmbesc faptul că anumite persoane se consideră atât de superioare din punct de vedere moral încât pot învăța o mamă cum să-și crească fiica. Eu, cred totuși, că fiecare mamă știe ce este mai bine pentru fiica sa și ar trebui să poată alege liber. Dar e mai mult decât atat" , a explicat Meloni într-un interviu acordat săptămânalului Chi. „Este și o provocare culturală care privește toate femeile: și cred că dacă eu, care sunt prim-ministru, pot demonstra că rolul meu este compatibil cu maternitatea, atunci nu vor mai exista scuze pentru cei care folosesc maternitatea ca scuză pentru a nu promova femeile la locul de muncă”, a declarat premierul.

Pentru copiii liderilor este greu să-și păstreze anonimatul. Desigur, nu tuturor copiilor și tinerilor li se acordă privilegiul de a participa la întâlniri cu liderii diplomației internaționale. Cu toate acestea, atunci când bărbații își duc copiii în călătorii oficiale, nu se creează atât de mult scandal. Giuseppe Conte, în perioada în care era prim-ministru, și-a adus fiul la summitul G7 de la Biarritz în august 2019, fără să acest lucru să provoace prea multă vâlvă.

Nici în Statele Unite, prezența constantă a copiilor alături de președinții în funcție nu este surprinzătoare. Începând de la Barack Obama, care și-a luat fiicele Malia și Sasha în mai multe călătorii de stat precum cele din India, Cuba și Argentina. Pe George W. Bush, fiicele sale, Jenna și Barbara l-au însoțit în vizitele din Mexic, Germania și China, iar în 2001, fiica lui Bill Clinton, Chelsea, a mers cu președintele de atunci în Vietnam. Cu ceva mai mult timp în urmă, Tricia Nixon Cox și Julie Nixon Eisenhower și-au însoțit tatăl, președintele Richard Nixon, în vizite oficiale în mai multe țări, printre care Uniunea Sovietică, România și Iran.

Giorgia Meloni și-a revendicat astfel dreptul de a fi femeie de carieră și mamă, un drept sacrosanct, mult prea des negat în Italia și în întreaga lume. Cu toate acestea, multe măsuri introduse de guverne fac dificilă reconcilierea maternității cu viața profesională și realizarea egalității efective între bărbați și femei.

Reamintind totuși că doar câteva femei din Italia, care conform datelor Eurostat din ianuarie 2024, este pe ultimul loc în Europa la angajare feminină conform datelor Eurostat, au o carieră care le permite să-și ia copiii cu ele în timpul lucrului, mulți au subliniat cum unele dintre politicile duse de guvernul Meloni sunt în mare parte dezavantajoase pentru mame și lucrători. În prezent, una din cinci femei părăsește piața muncii după ce naște un copil și pentru 52 la sută dintre ele decizia este determinată de nevoile de echilibrare a vieții profesionale.

În plus, Italia are cea mai mare diferență de gen din Europa: femeile lucrează cu 9 ani mai puțin decât bărbații. Disparități datorate și unei predispoziții culturale a partidelor care votează măsurile. De exemplu, Frații Italiei, partidul lui Meloni, a votat în Parlamentul UE împotriva directivei privind egalitatea de salariu. Așa cum a decis să majoreze TVA-ul de la 5 la 10 la sută la absorbante și scutece, o măsură care penalizează în special femeile singure care sunt nevoite să-și crească copiii cu un singur salariu.

Dacă pentru premier criza natalității este într-adevăr o prioritate și „o femeie care dă naștere la doi copii oferă țării o mare contribuție”, nu se explică de ce guvernul său a decis să renunțe la Legea Familiei (Family Act),  aprobată de Draghi, care a introdus un pachet de măsuri de sprijinire a familiilor în promovarea parentalității, reconciliind-o și cu lumea muncii.

Multe dintre măsurile prevăzute de Legea familiei, cum ar fi sprijinul pentru cheltuielile educaționale ale copiilor, mărirea duratei concediului de paternitate, sprijinul pentru antreprenoriatul feminin și ajutorul financiar pentru tineri, au fost lăsate deoparte.

Din această prevedere, a rămas doar alocația universală unică pentru copiii aflați în întreținere, drept de la care sunt excluse totuși persoanele care au reședința în Italia de mai puțin de doi ani și de care pot beneficia doar dacă locuiesc în aceeași familie cu copiii lor. Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva Italiei, considerând măsura discriminatorie.

Mai mult, dacă în 2021 s-a planificat crearea a 264.480 de locuri pentru copii în grădinițe cu fonduri PNRR, executivul a redus acest număr la 150.480. Obiectivul european ar fi obținerea a 45 de locuri disponibile pentru fiecare o sută de copii, dar multe regiuni italiene, în special în sud, sunt departe de a atinge această cotă, cu cazuri extreme precum Sicilia și Campania unde sunt doar zece locuri la fiecare o sută de copii.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA