Georgia: Protestele s-au intensificat după adoptarea controversatei legi privind "influența străină"
Deputații georgieni au adoptat marți, în cadrul celei de-a treia și ultimei lecturi, controversata lege a "influenței străine", în ciuda demonstrațiilor de amploare împotriva acestui text., relatează France 24.
Parlamentul din Georgia a adoptat marți în lectură finală controversata lege privind "influența străină", în ciuda demonstrațiilor de amploare împotriva acestui text care, potrivit detractorilor săi, deturnează această țară caucaziană de la Europa pentru a o duce spre Rusia lui Vladimir Putin.
Deputații l-au votat cu 84 de voturi "pentru" și 30 de voturi "împotrivă", potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică.
Semn al tensiunii ambientale, aleșii din majoritate și din opoziție s-au confruntat pentru scurt timp cu pumnii în timpul dezbaterilor. Bătăi similare au avut loc și în ultimele săptămâni.
"Vom manifesta până când acest guvern rus va pleca din țara noastră!", a jurat Salomé, o demonstrantă de 20 de ani, imediat după vot.
Criticii au numit textul "legea rusească" din cauza asemănării sale cu legislația adoptată în Rusia pentru a suprima opoziția.
Referința este deosebit de sensibilă în Georgia, țară care oscilează între sfera de influență rusă și cea europeană și care a fost invadată de Moscova în timpul unei intervenții militare în 2008.
În situația în care poliția a folosit, în timpul anumitor mitinguri, gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, adoptarea proiectului de lege ar putea duce la noi ciocniri.
"Obstacole" spre UE
În 2023, demonstrațiile masive au forțat partidul de guvernământ "Visul Georgian" să abandoneze o primă versiune a acestui text. Dar de data aceasta, în ciuda a mai bine de o lună de proteste, deputații majoritari le-au ignorat.
Legea trebuie să impună oricărui ONG sau instituții media care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca "organizație care urmărește interesele unei puteri străine".
Guvernul asigură că legea sa urmărește pur și simplu să oblige organizațiile să demonstreze mai multă "transparență" în ceea ce privește finanțarea lor. Detractorii săi văd asta ca pe o dovadă a unei noi strângeri a șurubului, capabilă să condamne ambiția de a adera într-o zi la UE.
Președinta georgiană, Salomé Zurabișvili, o pro-europeană și fostă diplomat francez aflată în conflict deschis cu guvernul, este de așteptat să exprime veto împotriva textului votat, dar "Visul Georgian" asigură că are suficiente voturi pentru a trece peste acesta.
În ciuda tensiunilor, prim-ministrul georgian, Irakli Kobakhidze, a ignorat apelurile din stradă și criticile din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat "voința fermă a liderilor georgieni de a-și proteja țara împotriva oricărui anestec flagrant în treburile sale".
"Renegarea progresului"
"Acești oameni nu ne ascultă", a spus Mariam Javakișvili, o demonstrantă de 34 de ani din mulțime, care a venit cu fiul ei. "Ei încearcă să renege ultimii 30 de ani" de progres, calea parcursă de la căderea URSS, a spus ea. "Nu vreau să las să se întâmple asta, pentru fiul meu".
"Aveam 5 ani când a avut loc războiul cu Rusia, avem amintiri proaste din copilărie", spune Marta Doborianidze, o altă manifestantă de 20 de ani. Controversa din jurul acestui text evidențiază și influența lui Bidzina Ivanishvili, un bogat om de afaceri perceput drept liderul din umbră al Georgiei. Premier din 2012 până în 2013 și astăzi președinte de onoare al "Visului Georgian", este suspectat de apropierea de Rusia, țara în care a făcut avere.
Chiar dacă susține că vrea să ducă Georgia în UE, recent a făcut declarații ostile față de Occident și privește ONG-urile ca pe un inamic din interior.
Momentul este deosebit de sensibil în Georgia, unde în octombrie vor avea loc alegeri legislative văzute ca un test important pentru actualii lideri. Pentru unii demonstranți, scopul final este acela de a îndepărta de la putere "Visul Georgian", aflat la conducere din 2012.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii