Germania a sărbătorit 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului
Germania a sărbătorit 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului cu o petrecere pe tema „Să păstrăm libertatea!”, scrie agenția italiană de presă ANSA.
Cancelarul Olaf Scholz – a cărui coaliție se află într-o criză profundă – a spus într-un mesaj către națiune că idealurile liberale din 1989 „nu sunt ceva ce putem considera de la sine înțeles". „O privire asupra istoriei noastre și asupra lumii din jurul nostru dovedește acest lucru”, a adăugat Scholz, a cărui alianță de guvernare, formată din trei partide, s-a destrămat în ziua realegerii lui Donald Trump, cufundând Germania în revolte politice și noi alegeri. 9 noiembrie 1989 este sărbătorită ca ziua în care dictatura din Germania de Est și-a deschis granițele către Occident, după luni de proteste pașnice în masă, deschizând calea pentru reunificarea germană și prăbușirea comunismului sovietic.
A fost „o zi fericită”, care ne amintește și că „libertatea și democrația nu au fost niciodată evidente”, a declarat primarul conservator al Berlinului, Kai Wegner, în cadrul unei ceremonii la care a participat și șeful statului, Frank -Walter Steinmeier. Evenimentul a avut loc la Memorialul Zidului Berlinului, onorând cel puțin 140 de persoane ucise în încercarea de a scăpa din Republica Democrată Germană (RDG), susținută de Moscova în timpul Războiului Rece.
Duminică, grupul de protest punk rus Pussy Riot a concertat în fața fostului sediu al Stasi (Ministerul pentru Securitatea Statului), temuta poliție secretă din Germania de Est. La comemorări au fost invitați activiști pro-democrație din întreaga lume, inclusiv liderul opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia și disidentul iranian Masih Alinejad.
Întâlniri, spectacole și o mare expoziție de artă în aer liber a marcat ceea ce ministrul Culturii, Claudia Roth, a numit „unul dintre cele mai vesele momente din istoria lumii”.
Pe traseul de patru kilometri al Zidului, trecând pe lângă clădirea istorică Reichstag și faimosul Checkpoint Charlie, au fost expuse replici de pe pancartele de la protestele din 1989. Printre instalațiile artistice vor fi și mii de imagini create de cetățeni pe tema libertății, pentru a sublinia relevanța evenimentului istoric.
În ajunul aniversării, Scholz a subliniat, într-un mesaj video, că căderea Zidului Berlinului a fost „apogeul fericit al dezvoltării paneuropene”.
„Istoria noastră comună din toamna anului 1989 ne arată cum putem atinge obiectivele noastre: rămânând uniți, pentru pace și libertate, pentru securitate și prosperitate, pentru statul de drept și democrație”, a adăugat Scholz, reamintind, de asemenea, contribuția țărilor est-europene la căderea Zidului: „Sindicaliștii curajoși de la Solidarnosc în Polonia, Cântăreții revoluționari din Estonia, Letonia și Lituania, Femeile și bărbații curajoși din Ungaria, Cehoslovacia și alte țări. Victoria din toamna lui 1989 a fost o victorie paneuropeană”.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii