Curtea Administrativă Superioară din Münster a respins luni recursul AfD, astfel că Oficiul pentru Protecția Constituției poate continua să monitorizeze partidul de extremă dreapta.

După șapte zile de dezbateri, Curtea Administrativă Superioară din Münster a respins recursul AfD, care a contestat supravegherea sa de către Oficiul Federal pentru Protecția Constituției, scrie Spiegel Online.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a întrebat instanța dacă Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), cu sediul la Köln, a clasificat în mod corect partidul și organizația sa de tineret Junge Alternative (JA) drept suspecte de extremism de dreapta.

Instanța inferioară - Curtea Administrativă din Köln - a dat în 2022 același verdict ca și Curtea Administrativă Superioară din Münster, decizie care permite Oficiului pentru Protecția Constituției să continue monitorizarea partidului.

Curtea Administrativă Superioară din Münster a stabilit că decizia Oficiului pentru Protecția Constituției de a monitoriza partidul este compatibilă cu Legea fundamentală, dreptul european și internațional. Există ”dovezi” privind atitudinile antidemocratice ale AfD. 

Hotărârea din Münster nu este obligatorie din punct de vedere juridic. Avocații partidului au anunțat deja că vor să treacă la următoarea instanță. AfD poate depune o cerere la Tribunalul Administrativ Federal din Leipzig.

Pe fondul radicalizării formațiunii, au existat și discuții privind o interzice a AfD, dar demersul e unul complicat.