Camera superioară a Bundestagului - Bundesrat - a aprobat vineri legalizarea canabisului pentru uz personal, începând de la 1 aprilie.

Legea, aprobată și de Bundestag luna trecută, le permite persoanelor care au împlinit 18 ani să dețină o cantitate de până la 25 grame de canabis pentru uz personal în public.

De asemenea, o persoană poate cultiva trei plante de canabis în propria casă și poate avea până la 50 grame pentru uz personal în locuință, scrie Spiegel Online.

Legea permite și înființarea de „asociații de cultivare” necomerciale pentru adulți, în care până la 500 de membri pot crește canabis pe care îl vând unul altuia pentru consumul propriu. Aceasta poate fi de maximum 50 de grame pe membru lunar.

Consumul în spații publice va fi interzis în școli, centre sportive și pe o rază de 100 metri de acestea.

La 18 luni de la intrarea în vigoare a legii, ar trebui prezentată o evaluare inițială asupra modului în care această lege influențează protecția copiilor și tinerilor.

Ministrul Sănătății Karl Lauterbach (SPD) a cerut aprobarea legii înainte de votul din Bundesrat. „Nu este timpul să luptăm cu piața neagră?”, a întrebat Lauterbach.

Mulți ani, el a fost un oponent al legalizării canabisului, dar s-a răzgândit după ce a văzut exemple din alte țări.

Lauterbach a explicat că acolo unde legalizarea a fost făcută cu înțelepciune - de exemplu în unele state din SUA - piața neagră s-a prăbușit. 

Ministrul de Finanțe și șeful FDP, Christian Lindner, a salutat votul. 

Șefu opoziției, însă, a criticat votul și a promis să interzică din nou canabisul, dacă CDU ajunge la putere după viitoarele alegeri, din 2025.

„După preluarea guvernului, Uniunea va inversa imediat legea”, a declarat Friedrich Merz într-un interviu acordat ziarelor grupului media Funke.