Duminică, 23 februarie, germanii sunt așteptați la urne pentru a alege noul Parlament într-un context geopolitic tensionat și cu o miză care depășește granițele naționale.

Germania a devenit ținta unui război hibrid tot mai agresiv prin care se încearcă influențarea rezultatului alegerilor prin campanii de manipulare pe rețelele de socializare.

Dezinformarea orchestrată de Rusia nu este un fenomen nou în perioada alegerilor, inclusiv în Germania. Ceea ce diferențiază această campanie de cele din trecut este utilizarea inteligenței artificiale (AI), care a ușurat procesul de creare și răspândire a conținuturilor false, potrivit săptămânalului Der Spiegel.

Dacă în trecut manipularea se făcea prin intermediul unor conturi false controlate de Moscova pe rețelele sociale și unde erau distribuite mesaje și imagini fabricate, acum sunt publicate și videoclipuri create cu AI în care politicienii par să spună lucruri pe care, în realitate, nu le-au rostit niciodată.

În timpul campaniei electorale a fost folosită vechea narațiune falsă care susține că politicienii se îmbogățesc, iar oamenii de rând sărăcesc. Pe rețelele de socializare au circulat recent materiale video în care social-democratul Olaf Scholz, cancelarul german, era acuzat că ar deține o casă în California care între timp ar fi ars în timpul recentelor incendii de vegetație din zonă.

Moscova a exploatat frica alegătorilor privind situația lor economică. Au apărut pagini web care copiau în ansamblu identitatea vizuală a site-urilor germane de știri oficiale și care afișau titluri precum „Pensiile germane ard în Ucraina” sau „Din cauza politicilor lui Zelenski, Germania se va confrunta în curând cu foametea,” relatează Der Spiegel.

O analiză a organizației non-profit CeMAS arată că de la mijlocul lunii decembrie până la mijlocul lunii ianuarie au fost descoperite 630 de postări în limba germană pe rețeaua X atribuite propagandei ruse și care au ajuns la 2,8 milioane de vizionări.

Citiți continuarea pe PRESShub.ro.