Germania: Coaliția guvernamentală caută alternative la interzicerea AfD
Partidele din Germania sunt în mare măsură de acord cu afirmația că AfD reprezintă o amenințare la adresa democrației. Când vine vorba de gestionarea situației, opiniile diferă chiar și în cadrul coaliției guvernamentale.
În prezent, se discută mai multe opțiuni: interzicerea Alternative für Deutschland (AfD), interzicerea organizației de tineret a partidului Junge Alternative sau o restricție privind finanțarea. Nimic din toate acestea nu este ușor de implementat. Există, de asemenea, scepticism cu privire la ideea interzicerii unor filiale de land ale AfD - cum ar fi cele care sunt clasificate drept extremiste de dreapta de către Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), scrie Spiegel Online.
O astfel de filială este cea din Turingia. Georg Maier, ministrul de Interne din acest land, a declarat publicației Spiegel că este "deschis unei dezbateri despre interzicerea AfD". O interdicție a Junge Alternative „ar fi un prim pas rezonabil", a spus politicianul social-democrat.
"Vă avertizez că nu trebuie subestimată chiar și interzicerea unor organizații. Dar nu vom salva democrația cu ajutorul BfV. Pentru asta avem nevoie de o revoltă democratică. Demonstrațiile de la Berlin și Potsdam sunt încurajatoare", a spus el.
Consiliul executiv al SPD a decis luni să înființeze un grup de lucru pentru a cerceta variantele privind interzicerea AfD. El va include diverși experți, inclusiv avocați.
Maier nu crede că o restricție asupra finanțării partidelor ar avea un impact decisiv asupra AfD: "Se poate face orice. Dar mă îndoiesc că ar impresiona marii donatori. AfD trăiește din donații, cu greu putem influența asta".
Dezbaterea despre interzicerea AfD a luat amploare după ce presa germană a publicat informații despre o întâlnire secretă între politicienii AfD și neo-naziști. Întâlnirea a avut loc la Potsdam în noiembrie anul trecut. La întâlnire, extremistul de dreapta austriac Martin Sellner a prezentat politicienilor AfD și altor invitați, inclusiv din CDU, un plan de „remigrare” pe scară largă.
Acest plan se referă la deportarea în masă sau la strămutarea imigranților, inclusiv a germanilor cu origini străine.
Junge Alternative are conexiuni strânse cu scena extremistă de dreapta și cu așa-numita Noua Dreaptă, care include și "Mișcarea Identitară" formată în jurul lui Martin Sellner, astfel că este "sub atenta observație" a structurilor securitate, a declarat pentru Spiegel Konstantin von Notz, viceliderul fracțiunii Verzilor în Bundestag.
În Germania, e foarte greu să se ajungă la interzicerea unui partid. Un partid poate fi interzis numai dacă "intenționează" să afecteze sau să elimine ordinea democratică. Însă, demonstrarea acestui lucru în instanță este extrem de dificilă.
În plus, o procedură de interdicție ar putea dura chiar și ani, iar, în cazul unui eșec, AfD ar avea practic o confirmare oficială că acțiunile sale nu sunt neconstituționale.
Acesta este și motivul pentru care FDP nu aprobă o procedură de interdicție.
Și șeful CSU, Markus Söder, consideră că o astfel de procedură este o abordare greșită, iar liderul CDU, Friedrich Merz, s-a declarat împotrivă.
"Opriți fascistul!"
Peste 930.000 de persoane au semnat o petiție privind retragerea drepturilor fundamentale ale liderului filialei AfD din Turingia, Björn Höcke. Petiția cere guvernului să depună o cerere la Curtea Constituțională pentru încălcarea drepturilor fundamentale.
Dacă sunt mai mult de 50.000 de susținători, Comisia pentru petiții a Bundestagului trebuie să ia în considerare respectiva petiție.
În ultima perioadă au avut loc mai multe proteste împotriva extremiștilor de dreapta din Germania.
Pe de altă parte, în sondaje AfD este cotat la 34%-36%. Alegerile locale au loc în septembrie.
Comentarii