Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a promis sâmbătă că va lupta împotriva creșterii violenței împotriva politicienilor.

Asta după ce un membru german al Parlamentului European a trebuit să fie transportat la spital după ce a fost atacat în timp ce făcea campanie pentru realegere, relatează Reuters.

Matthias Ecke, în vârstă de 41 de ani, membru al Partidului Social-Democrat (SPD) al lui Nancy Faeser, a fost lovit cu picioarele de un grup de patru persoane în timp ce lipea afișe în Dresda, capitala landului Saxonia din estul Germaniei, a declarat poliția.

O sursă din cadrul SPD a declarat că rănile sale vor necesita o operație. Cu puțin timp înainte, ceea ce părea a fi același grup a atacat un militant al Verzilor, în vârstă de 28 de ani, care, de asemenea, punea afișe, a precizat poliția germană, deși rănile sale nu au fost la fel de grave. "Statul constituțional trebuie să răspundă și va răspunde la acest lucru cu acțiuni dure și cu măsuri suplimentare de protecție pentru forțele democratice din țara noastră", a declarat Nancy Faeser, afirmând că atacul asupra lui Matthias Ecke a fost un "atac la adresa democrației".

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost unul dintre numeroșii politicieni europeni care au simpatizat cu Matthias Ecke, afirmând într-o postare pe X că este "îngrozită de atacul violent". La nivel național, numărul de atacuri asupra politicienilor germani din partidele reprezentate în parlament s-a dublat din 2019, potrivit cifrelor guvernamentale publicate în ianuarie. Nancy Faeser a declarat că ostilitatea verbală a extremiștilor și populiștilor față de politicienii democrați este parțial responsabilă pentru creșterea violenței.

Agenția de informații interne BfV spune că extremismul de extremă dreapta este cea mai mare amenințare la adresa democrației germane. O creștere a sprijinului pentru formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) în ultimul an a dus-o pe locul al doilea în sondajele de opinie la nivel național. AfD este deosebit de puternică în landurile estice Saxonia, Turingia și Brandenburg, iar aceleași sondaje sugerează că va ieși pe primul loc în alegerile regionale din septembrie în toate cele trei state. Politicienii din partidul Verzilor se confruntă cu cele mai multe agresiuni, potrivit datelor guvernamentale, atacurile împotriva lor crescând de șapte ori din 2019, ajungând la 1.219 anul trecut.

Politicienii AfD au suferit 478 de atacuri, iar SPD 420. Theresa Ertel, candidată a Verzilor la alegerile municipale din Turingia din această lună, a declarat că știe membri ai partidului care nu mai doresc să candideze din cauza atmosferei politice agresive. Verzii din regiunea sa au convenit că standurile de informare ar trebui să aibă întotdeauna cel puțin trei angajați pentru un plus de siguranță.

sursa:RADOR RADIO ROMÂNIA