Germania vrea ca Inițiativa celor Trei Mări, susținută de SUA, să devină parte a politicilor și instrumentelor de investiții europene, a declarat președintele german, Frank-Walter Steinmeier, la Sofia.

Steinmeier a spus că 3SI trebuie să fie bine integrată în politicile și instrumentele Uniunii Europene, explicând că la această inițiativă participă aproape jumătate dintre statele membre UE, dar ea are ''o puternică legătură transatlantică'', scrie EURACTIV.com.

Declarația lui Steinmeier a avut loc după un mesaj video al președintelui american Joe Biden, care a abordat importanța eliminării corupției din regiune.

"Există un potențial incredibil de creștere a cooperării și conectivității între acest grup, care va spori securitatea și prosperitatea regiunii", le-a transmis Biden participanților la summitul 3SI din capitala Bulgariei.

Președintele bulgar Rumen Radev s-a declarat ”optimist că Europa Centrală și de Est va deveni mai atractivă pentru investiții strategice la scară largă în cadrul inițiativei”, făcând apel la parteneri pentru investiții mai mari în energie, transporturi și digitalizare.

3SI este un instrument pentru atragerea investițiilor în Europa Centrală și de Est cu un fond de investiții de un miliard de euro, dar se caută și inițiative private, pentru a ajunge la un fond de 5 miliarde de euro.

Peste 400 de reprezentanți ai companiilor din diferite țări participă la forumul de afaceri, care se desfășoară în marja summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Întrebat vineri dacă pe parcursul summitului au fost identificate noi surse de finanțare a proiectelor pentru realizarea lor, mai ales a proiectelor Via Carpathia și Rail-2-Sea, președintele Klaus Iohannis a declarat că realizarea Fondului de Investiții a fost ”un pas corect și potrivit” și se așteaptă ca toate statele participante la Inițiativă să vină cu o contribuție ”cât se poate de mare”.

”Fondul singur nu va putea să finanțeze marile proiecte de infrastructură, de conectare, și așa cum am subliniat și în plenul Summitului, și adineaori în declarația mea, cred că trebuie să dăm toată atenția acestor mari proiecte, fiindcă asta a fost ideea pentru care s-a creat Inițiativa, de a realiza conexiuni de infrastructură, conexiune energetică, conexiune digitală pe axa Nord-Sud. Există vești îmbucurătoare, Fondul crește și există deja investiții care se realizează, dar pentru aceste proiecte mari de infrastructură este nevoie de o abordare specială și ne vom ocupa. Pentru asta este nevoie și de proiectare propriu-zisă, dar este nevoie, cum este normal pentru astfel de proiecte mari de infrastructură, de a găsi un pachet de finanțare, care finanțare se va baza, evident, pe contribuții naționale. Noi credem că foarte importante vor fi contribuțiile europene, dar și alte contribuții care vor veni din diferite fonduri”, a declarat Klaus Iohannis.