Cancelarul german consideră că țara lui este acum “într-o poziție mult mai bună” pentru a face față “amenințărilor” Rusiei în special privind criza gazului. Și asta datorită unei serii de măsuri luate în ultimele săptămâni, notează La Tribune.

Guvernul german pare încrezător în ceea ce privește capacitatea sa de a completa stocurile de gaz, deși organismul de reglementare a energiei s-a arătat sceptic în urmă cu câteva zile. 

Toate măsurile luate de Germania pentru a garanta aprovizionarea au "contribuit ca să fim astăzi într-o situație mult mai bună decât ne așteptăm acum câteva luni”, a apreciat șeful executivului în fața presei, înaintea începerii unui seminar guvernamental la Meseberg, în apropiere de Berlin.

"Putem facă față amenințărilor cu care ne confruntăm din partea Rusiei, care folosește gazul ca parte a propriei strategii în războiul contra Ucrainei”, a precizat Olaf Scholz.

Germania, foarte dependentă de gazul rusesc, a văzut cum livrările sale au început să scadă încă de la începutul războiului din Ucraina. Confruntat cu riscurile de penurie, Berlinul și-a fixat în iulie o serie de obiective pentru ca stocurile sale de gaz să ajungă la 95% până pe 1 noiembrie, înainte de începerea iernii. Pentru a face asta, guvernul a adoptat o serie de măsuri de economisire a resurselor, de la recurgerea mai mult la cărbune, la scăderea consumului clădirilor publice și incitarea întreprinderilor să economisească.

Berlinul a deblocat în mod excepțional 1,5 miliarde de euro pentru a cumpără gaz natural lichefiat (GNL), în scopul de a-și asigura aprovizionarea, din Qatar și din Statele Unite. Pe termen mediu, cinci proiecte de terminale GNL sunt programate pentru ca Germania să importe direct resurse de pe mare. Primul ar urma să devină operațional din această iarnă în portul Wilhelmshaven de la Marea Nordului.

Ministrul economiei, Robert Habeck, a anunțat duminică, 28 august, că rezervele de gaz se completează "mai repede decât se prevedea”. Obiectivul de stocare fixat de guvern pentru octombrie de 85%, "ar urma să fie atins de la începutul lunii septembrie”, a arătat el. Rezervele de gaz se situează actualmente la 82% din capacitate.

Totuși, Agenția rețelelor, organismul de reglementare a energiei, se arată sceptică privind capacitatea țării de a-și atinge obiectivele. Pe 18 august, a anunțat că, în opinia ei, obiectivul de 85% până în octombrie "nu este imposibil, dar e foarte ambițios”. Mai rău: ținta finală, adică să ajungă la un procentaj de 95% până la 1 noiembrie, pare imposibil de atins "deoarece unele locații de stocare au pornit de la un nivel de umplere foarte scăzut”.

Sursa: RADOR