Liderul CDU, Friedrich Merz, s-a angajat miercuri să facă „tot ce poate” pentru a preveni emiterea permanentă a datoriilor comune europene, o propunere prezentată în raportul lui Mario Draghi privind competitivitatea europeană.

Vorbind la o dezbatere în Bundestag, Merz s-a referit la propunerea de a crea un instrument de împrumut comun permanent al UE, despre care Draghi a susținut că este necesar pentru a finanța prioritățile Uniunii și pentru a ajuta la integrarea piețelor europene de capital.

"Vreau să spun acest lucru foarte clar, acum și în viitor, voi face tot ce îmi stă în putință pentru a preveni îndatorarea Uniunii Europene", a spus Merz.

Merz a descris schema comună de împrumut "Next Generation EU" în valoare de 800 de miliarde de euro, convenită în timpul crizei Covid, drept "o excepție".

"Dar ceea ce a propus Draghi […] nu este acoperit de prevederile actuale ale tratatelor europene", a spus Merz, adăugând: "Avem interdicție privind împrumuturile în Europa".

"Pot spune doar în numele grupului meu și, de asemenea, în numele Partidului Popular European: voi face totul pentru a împiedica Europa să meargă pe calea unei astfel de datorii", a conchis el.

În timp ce Merz are o poziție comună cu a unor eurodeputați din grupul PPE, de centru-dreapta, membri PPE din sudul Europei și-au exprimat deja sprijinul pentru o nouă rundă de împrumuturi comune.

"Prin euro-obligațiuni, am putea pune la dispoziție resurse economice considerabile pentru creșterea Europei", a declarat pentru Euractiv Marco Falcone, șeful delegației Forza Italia (PPE) în Parlamentul European.

Forza Italia s-a pronunțat în favoarea împrumuturilor comune în manifestul său electoral pentru alegerile europene din iunie.

În mod similar, Hélder Sousa Silva, un eurodeputat PPE din Portugalia și membru al Comisiei bugetare a Parlamentului European, a declarat luni pentru Euractiv că "sprijină cu fermitate apelul pentru mecanisme comune de îndatorare, cum ar fi obligațiunile de apărare ale UE, pentru a finanța inițiativele noastre strategice".

La începutul acestei săptămâni, ministrul german de Finanțe, Christian Lindner (FDP/Renew Europe), și-a exprimat deja opoziția față de împrumuturile comune, argumentând că "nu va rezolva problemele structurale: companiile nu duc lipsă de subvenții".

Între timp, colegul său de cabinet, ministrul Economiei, Robert Habeck (Verzi), și-a exprimat sprijinul pentru propunerile lui Draghi.

Cancelarul german Olaf Scholz (SPD/S&D) nu a făcut nicio mențiune despre această chestiune în discursul său la Bundestag de miercuri.