Mulți germani au ieșit recent în stradă pentru a protesta față de extremismul de dreapta. Nancy Faeser a prezentat 13 măsuri împotriva extremismului de dreapta și a știrilor false. Unele dintre ele nu sunt noi, observă Spiegel Online. ​

Ministra de interne, Nancy Faeser, vrea să întărească și mai mult lupta împotriva extremismului de dreapta. În acest scop, politiciana social-democrată dorește să înființeze o „unitate de detectare timpurie” în cadrul Guvernului, dedicată campaniilor de manipulare și influențare a alegerilor venite din afara Germaniei.

Propunerea face parte dintr-un pachet de 13 măsuri intitulat „Combaterea cu hotărâre a extremismului de dreapta – folosirea instrumentelor democrației defensive”, pe care Faeser l-a prezentat împreună cu șefii Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, Thomas Haldenwang, și Oficiului Federal de Poliție Criminală, Holger Münch. Cu toate acestea, majoritatea proiectelor enumerate sunt deja cunoscute, iar unele au fost deja adoptate.

Extremiștii de dreapta vor să submineze încrederea în stabilitatea și capacitatea statului de a acționa, se arată în documentul prezentat de Faeser. Ei împart acest obiectiv cu câțiva actori străini care au interesul de a slăbi democrația.

Folosind conturi false, inventând povești cu imagini create de AI și "cumpărându-și" o falsă credibilitate falsă prin clonarea site-urilor unor publicații, statele autocratice încearcă să manipuleze formarea liberă a opiniilor și dezbaterea politică și slăbesc democrația. Noua unitate de detectare timpurie are scopul de a detecta astfel de campanii.

"Vrem să folosim toate instrumentele statului de drept pentru a ne proteja democrația”, a promis Faeser într-un comunicat de presă. "Vrem să demontăm rețelele extremiste de dreapta, să le privăm de venituri și să le luăm armele”.

Ministerul de Interne solicită și o modificare a Legii fundamentale pentru a proteja mai bine Curtea Constituțională de influența inamicilor democrației. 

Faeser a cerut, de asemenea, progrese în reforma legii armelor și s-a referit la reforma legii disciplinare care a fost deja adoptată - acest lucru ar trebui să faciliteze pe viitor îndepărtarea inamicilor Constituției din serviciul public federal.

Conform planului, intrarea și ieșirea din țară a extremiștilor de dreapta ar trebui împiedicată pe cât posibil. În plus, detectarea surselor de bani pentru rețelele de dreapta ar trebui să devină mai ușoară. Poliția locală și autoritățile de reglementare ar trebui, pe baza informațiilor de la Oficiul pentru Protecția Constituției, să interzică evenimentele extremiste de dreapta, ori de câte ori este posibil.

Unele măsuri fuseseră deja incluse în "Planul de acțiune împotriva extremismului de dreapta", pe care Faeser l-a prezentat în martie 2022. 

În acest timp, Mișcarea Identitară, o grupare de extremă dreapta, încearcă să revină, având legături cu AfD și cu un finanțist, care a fost un membru important al formațiunii conservatoare CDU.

O investigație a Der Spiegel și a postului public MDR a dezvăluit faptul că Peter Kurth – fost membru al Uniunii Creștin Democrate (CDU) de centru-dreapta - a investit în jur de 240.000 de euro în companii deținute de grupare din 2019 până în 2022.

Oficiul Federal pentru Protecția Constituției a catalogat Mișcarea Identitară, care numără în jur de 500 de activiști în Germania, drept "cu siguranță extremistă" și a inclus-o în categoria celor mai mari amenințări.

Martin Sellner, unul dintre liderii importanți ai Mișcării Identitare, a vorbit anul trecut, la o reuniune secretă la Potsdam, de "remigrație", un plan de expulzare a imigranților și a germanilor de origine străină.

De atunci, sute de mii de oameni din Germania au ieșit în stradă pentru a demonstra împotriva extremismului de dreapta.